Доларът запази спада си спрямо останалите основни валути преди изнасянето на стенограмата от срещата на Фед и спекулациите, че слабото възстановяване на щатската икономика ще задържи ниски лихвите още дълго време.

Допълнително натиск върху щатската валута оказа и изказването на ръководителя на Фед в Минеаполис, че инфлацията в страната може да се задържи под целта на резерва до 2018 година.

Виж още: Доларът с едномесечен връх спрямо еврото

Китайският юан се повиши до най-високото си ниво спрямо долара от три месеца насам преди данните за търговския излишък в страната за юни. Очаква се излишъкът по търговското салдо в страната да е най-голям от 2009 година насам.

Новозеландският долар се търгува едва на 0.6% от рекордното в историята си ниво спрямо зелените пари, след като рейтинговата агенция Fitch повиши кредитния рейтинг на страната.

Новозеландската валута поскъпна с 3.5% и е най-добре представящата се основна валута от началото на годината.

„Изказванията на представителите на Фед са в негативна посока и са създали известна несигурност, преди излизането на стенограмата от предходната среща на резерва“, коментира Стан Шаму, пазарен стратег в IG Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Пазарът ще бъде предпазлив за долара, въпреки че можем да видим известно повишение при щатската валута след оповестяване на стенограмата“, допълва още специалистът.

Доларовият индекс е без промяна спрямо вчерашните си нива, когато загуби 0.1% от стойността си. Той поевтиня с 0.3% през изминалия месец.

Доларът се търгува без изменение спрямо вчерашните си нива към еврото и йената.

Налице е около 92% шанс Фед да запази лихвите при рекордно ниските им нива до декември, според търгуваните фючърси.