Новозеландският долар поскъпна до 0.7% от рекордното си ниво след началото на свободната търговия на валутата, след като по-голям от очаквания износ засили привлекателността на валутата на фона на признаците, за неравномерно възстановяване на щатската икономика.

Новозеландската валута поскъпва този месец след като управителят на централната банка на страната Греъм Уийлър вдигна основната лихва за трети път през 2014 г. Вземането на щатски долари назаем, за да се купуват новозеландски долари, или така наречената кери търговия, носи 8.4% от началото на годината.

Индекс следящ представянето на долара спрямо 10 основни други валути е на път да запише най-лошото си представяне за първото полугодие от три години насам, след като по-лошите от очакваните данни за икономиката на САЩ подкрепиха очаквнаията, че лихвите ще останат близки до нулата.

Йената поскъпна до петседмичен връх спрямо долара.

Новозеландският долар остана почти без промяна на ниво от 87.85 щатски цента, след като преди това поскъпна до 87.94, доближавайки върха от 88.43 цента достигнат на 1 август, 2011 г. Това бе и най-високото ниво на новозеландският долар от премахването на контрола върху обменния курс през 1985 г.

Доларовият индекс на Bloomberg се понижи с 0.2% до 1 005.91 пункта, след като падна до 1 005.80 пункта, ниво невиждано от 9 май насам. Индексът, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, губи 1.3% от 31 декември насам, което е първото понижение за първите шест месеца на годината от 2011 г. насам.

Йената поскъпна с 0.4% до 101.35 спрямо долара, след като се повиши до 101.32, което бе най-високото й ниво от 21 май насам. Тримесечната волатилност при долар йена падна до 5.64% вчера, което е най-ниското й ниво от декември 1995 г. Щатската валута се търгуваше на ниво от 1.3623 спрямо еврото, губейки 0.2% за седмицата.

Индексът на волатилността на валутните пазари Deutsche Bank падна до 5.28% на 19 юни, което бе най-ниското ниво от август 2001 г. насам.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви на 18 юни, че централната банка планира да запази лихвите ниски за “значителен период от време” след края на програмата за изкупуване на облигации.

Данни тази седмица показаха, че БВП на САЩ се е свил с повече от първоначално обявеното през първото тримесечие, докато поръчките на дълготрайни стоки неочаквано са намалели.

Йената поскъпна на фона на спекулациите, че Централната банка на Япония ще се въздържи от повишаване на паричните стимули, след като официалните данни показаха, че потребителските цени в Япония са нараснали през миналия месец с най-бърз темп от три десетилетия насам, докато безработицата е намалял до най-ниското си ниво от 1997 г.