Ръстът на бизнес активността в еврозоната неочаквано се е забавил през юни във втори пореден месец, намалявайки до най-ниското си ниво от декември насам.

От Markit обявиха, че индексът на икономическата активност за еврозоната е бил на ниво от 52.8 през юни, в сравнение с очаквани 53.5, според проучване на Reuters.

"PMI индексът за юни оформя най-доброто тримесечие от три години насам. Притеснителното е, че второто поредно месечно понижение на индекса е индикация за това, че възстановяването в еврозоната губи инерция," казва Крис Уилямсън, стари икономист в Markit.

Бизнес активността във Франция се е свила още през юни, докато частният сектор в Германия продължава да бележи ръст, което за пореден път подчертава различията между двете най-големи икономики в еврозоната.

Във Франция както секторът на услугите, така и този на производството, отчитат забавяне на фона на по-малкото поръчки. Производството и новите поръчки в Германия остават стабилни.

PMI индексът за Франция, който включва секторите на производството и услугите, пада до 48.0 в сравнение с 49.3 пункта през май. Стойност под 50 е индикатор за свиване. Германският индекс е на ниво от 24.2 спрямо 55.6 през май.

"Еврозоната все още зависи невероятно много от Германия," казва Джереми Стреч, ръководител отдел "Валути" в CIBC, пред CNBC.

Пол Смит, старши икономист в Markit, предупреждава, че няма почти никакви признаци за обрат в представянето на френската икономика в края на второто тримесечие, като производството пада във втори пореден месец и то с по-високи темпове.

Представянето на германската икономика се отличава в цялата еврозоната през първото тримесечие, отчитайки 0.8% ръст. На годишна база германската икономика нараства с 2.3%, което е най-голямото увеличение от повече от две години.

Това е в рязък контраст с Франция, която не успява да отчете икономически растеж през първото тримесечие на годината, след като разходите на домакинствата и износът се забавят значително.