Европейската централна банка (ЕЦБ) би трябвало да обмисли количествено улесняване, ако инфлацията в еврозоната остане ниска в продължителен период от време, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

"Ако инфлацията продължи да бъде на ниско ниво, тогава със сигурност бихме се надявали ЕЦБ да предприеме мерки по количествено улесняване чрез изкупуване на държавни облигации," е заявила Лагард пред CNBC.

Потребителските цени в еврозоната са нараснали с една 0.5% на годишна база през май, в сравнение с 0.7% ръст за април и доста под таргет на ЕЦБ от близо 2%.

За разлика от другите големи централни банки, ЕЦБ засега не предприема програма по количествено улесняване, но е заявявала, че е готова да го направи, ако се наложи.

Според Лагард в момента има три основни риска за световната икономика – създаването на работни места, държавният и корпоративен дълг и геополитическото напрежение.

Геополитическите рискове ескалираха рязко в последните месеци, по-конкретно в Ирак, Украйна и териториалните спорове в Южно и Източно-китайско море.

"Всичко това създава огромна несигурност, а огромната несигурност не е благоприятна за вземането на инвестиционни решения," казва Лагард.

По отношение на Украйна Лагард заяви: "Изготвили сме много бързо финансова програма за Украйна, за да възстановим стабилността й." "Много се надяваме, че преговорите, които текат между Газпром и Нефтогаз, ще продължат и ще постигнат подходящ резултат," казва Лагард.