Списание Forbes публикува традиционната си класация на най-влиятелните жени в света. В тазгодишното й издание влизат девет държавни глави, които ръководят държави с общо БВП в размер на 11.1 трлн. долара и с население от 641 милиона граждани.

В класацията попадат и 28 жени, които оглавяват големи компании с общи годишни приходи в размер на 1.7 трлн. долара. Осемнадесет от жените в класацията пък са основали собствени компании или фондации, в това число и най-младата милиардерка, натрупала богатството си сама - Сара Блейкли.

В тазгодишната класация на най-влиятелните жени има 13 дами, които разполагат с 10-цифрено състояние, което възлиза общо на 81 млрд. долара. В социалните медии всичките 100 жени в класацията са следвани или имат общо над 812 милиона фенове.

В тазгодишната класация има общо 18 нови лица. Новият председател на Федералния резрв на САЩ Джанет Йелън влиза направо под номер 2 в класацията.

Други по-забележими имена са тези на: посланика на САЩ в ООН Саманта Пауър, управителя на Централната банка на Русия Елвира Набюлина, главния изпълнителен директор на Bloomberg Philanthropies Патриша Харис, Луси Пенг от Alibaba и главния оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел.

На 10-ата годишнина на класацията осем от жените, които попадат в първото й издание, са все още тук. Това са Мелинда Гейтс, Кристин Лагард, Хилари Клинтън, Индра Ноой, Опра Уинфри, Ейми Паскал, кралица Елизабет Втора и Хи Чин.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел влиза в 10 от 11-те издания на класацията, като девет пъти тя е била на първата позиция. Меркел за първи път попада в подреждането през 2005 г.

Вижте още: Time публикува класацията си на 100-те най-влиятелни хора в света

Седем жени от технологичния сектор попадат в челната 25-ица на класацията, като сред тях са Шерил Сандбърг от Facebook, Вирджиния Ромети от IBM, Мариса Майер от Yahoo и Мег Уитман от HP. Общо за цялата класация те са 18, като сред тях са Сюзън Войчицки, която наскоро оглави YouTube, Шер Уанг, съосновател на HTC и Падмасри Уориър от Cisco.

Повече от половината (58) от жените в класацията са американки, в това число имигранти. Второто най-големо представителство е за Азия и Югоизточна Азия с 23. Латинска Америка и Близкия изток имат по пет представители, докато Европа и Африка имат по четири. Набюлина е първата рускиня, която попада в класацията.

Едно от по-известните имена, които отпадат от класацията, е Росалия Мера, съосновател на Zara (починала през август 2013 г.). Позициите си са напуснали: Джил Ейбрамсън, Соня Ганди, Джулия Гилард, Джанет Наполитано, Катлий Сибелиъс, Ан Суийни и Инглук Шинаватра.

Ето и кои са 10-те най-влиятелни жени, според Forbes:

10. Вирджиния Ромети, 56 г.
Главен изпълнителен директор, IBM, САЩ

Когато приходите на IBM намаляха, главният изпълнителен директор на компанията се отказа от годишния си бонус. Този тип лидерски качества на Томети й помогнаха да се изкачи в йерархията на компанията, в която започва работа на 24 г., през 1981 г., като системен инженер.

9. Шерил Сандбърг, 44 г.
Главен оперативен директор, Facebook, САЩ

С лично състояние в размер на малко под 1 млрд. долара Сандбърг е главен оперативен директор на гиганта в областта на социалните медии, чиято пазарна стойност възлиза на 160 млрд. долара.

8. Мишел Обама, 50 г.
Първа дама, САЩ

Завършилата Харвард Мишел Обама, която е бивш адвокат, активно използва позициите си, за да се бори с напълняването при децата и да пропагандира по-здравословно хранене и начин на живот.

7. Мери Бара, 52 г.
Главен изпълнителен директор, General Motors, САЩ

Бара, която работи в GM от 33 години, пое управлението на компанията през януари.

6. Хилари Клинтън, 66 г.
Бивш държавен секретар на САЩ

Клинтъ предстои да издаде мемоари за времето, прекарано като държавен секретар, за които вече е получила седемцифрена сума.

5. Кристин Лагард, 58 г.
Управляващ директор, Международен валутен фонд, Франция

Първата жена, която оглавява организацията, прекара по-голяма част от първите си три години на поста в кризисна обстановка, като напоследък й се налага да се справя с нарастващото напрежение в Украйна, за която бе одобрен 17 млрд. долара заем.

4. Дилма Русеф, 66 г.
Президент на Бразилия

Русеф, която е една от най-влиятелните държавни глави, вече преполови мандата си като президент на Бразилия, която пък е седмата най-голяма икономика в света с БВП в размер на близо 2.4 трлн. долара.

Вижте още: Жените, които стоят до арабските шейхове

3. Мелинда Гейтс, 49 г.
Филантгроп, САЩ

Мелинда Гейтс бетонира доминацията си в сферата на филантропията и световното развитие с дарените 3.4 млрд. долара през 2012 г. и над 26 млрд. долара общи дарения, откакто заедно със съпруга си основават Bill & Melinda Gates Foundation през 1998 г.

2. Джанет Йелън, 67 г.
Председател на Федералния резерв на САЩ

Йелън е първата жена, която оглавява най-влиятелната централна банка в света.

1. Ангела Меркел, 59 г.
Канцлер на Германия

Това е първата политическа звезда от бивша Източна Германия след обединението. Меркел също така е гръбнакът и един от архитектите на 28-членния Европейски съюз с БВП в размер на 15.8 трлн. долара.