Доларът регистрира най-голямото си понижение спрямо еврото от месец март насам през изминалата седмица в резултат на понижението на потребителското доверие и рекордната цена на петрола, която в петък се повиши до нов исторически максимум при нива близки до 128 долара за барел.

Еврото поскъпна с 0.6% през изминалата седмица до ниво от 1.5577 долара за едно евро, от 1.5482 долара в края на миналата седмица. На 22 април единната валута отбеляза исторически максимум спрямо щатската такава при ниво от 1.6019 долара за евро.

В последствие обаче, станахме свидетели на значително поевтиняване на еврото спрямо долара, което се предопределяше от очакванията за слабо развитие на икономиката на еврозоната.

Тези очаквания обаче, бяха опровергани, като през първото тримесечие ръстът на икономиката на еврозоната възлезе на 0.7% на годишна база, като превиши средните очаквания за ръст от 0.6%.

Това до голяма степен се предопредели от най-високото от 12 години насам повишение на водещата европейска икономика - немската, която отбеляза ръст от 1.5% през първото тримесечие на годината.

В същото време единната валута регистрира второто си поредно седмично повишение след рязката си обезценка в края на април и началото на този месец.

Повишение отбелязаха и останалите основни валути спрямо "зелените пари". Така например мексиканското песо се повиши до пет годишен максимум, докато браизилският реал поскъпна до най-високата си от 1999 година насам стойност.

Изнесени в петък данни посочиха, че потребителското доверие в САЩ се е понижило до най-ниската си стойност от 28 години насам. Индексът на Мичиганския университет се е понижил до 59.5 пункта, в сравнение с 85.6 пункта през миналата година.

До голяма степен влошаването на потребителските очаквания относно развитието на водещата световна икономика се предопределя от кризата на пазара на недвижими имоти и рекордните цени на петрола и горивата.

В отделен доклад стана ясно, че строителството на еднофамилни къщи се е понижило до най-ниската си от 17 години насам стойност.

Потребителските очаквания сочат по-нататъшно влошаване на икономическата ситуация в САЩ през следващите месеци. Това, до голяма степен, се предопределя и от данните за ръста на щатската икономика, отчела повишение през първото тримесечие на настоящата година от едва 0.6%.