Еврото с двуседмично повишение спрямо долара, бележи нов рекорд

588
Еврото с двуседмично повишение спрямо долара, бележи нов рекорд

Доларът се понижи до исторически минимум спрямо еврото през изминалата седмица, като това бе второто му поредно седмично понижение и най-дългото такова от юли месец насам.

За седмицата еврото се повиши с 0.8% спрямо щатската валута приключвайки при ниво от 1.3875 долара за едно евро, в сравнение с 1.3767 долара седмица по-рано. На 13 септември единната валута се повиши до нов исторически максимум при ниво от 1.3927 долара за евро.

Изнесен в края на седмицата правителствен доклад в САЩ посочи очаквания слабостта на имотния пазар в най-голямата световна икономика да се пренесе и върху останалите й сектори и да доведе до забавяне на ръста й.

До голяма степен повишението на еврото спрямо щатската валута се предопределя от прогнозите Фед да понижи равнището на лихвите в САЩ на следващото си заседание.

Според 58% от анализаторите най-вероятно Резервът ще понижи лихвите с половин процентен пункт. За сравнение преди месец никой от тях не прогнозираше подобно повишение.

На фона на понижението си спрямо еврото обаче, доларът отбеляза ръст спрямо йената, прекъсвайки губещата си тенденция. Щатската валута се повиши с 1.8% спрямо японската такава до ниво от 115.36 йени за долар в сравнение с 113.38 йени седмица по-рано.

Йената пък отбеляза спад спрямо всички 16 основни валути. Спрямо новозенландския долар японската валута се понижи с 4.8% за седмицата, докато спрямо австралийския - с 3.5%.

Поевтиняването на йената се предопредели от изненадващата оставака на 13 септември на министър-председателя на Япония, което намали очакванията скоро централната банка да повиши равнището на лихвите в страната.

Нивото на краткосрочните лихви в Япония при 0.5% на годишна база е най-ниското сред развитите индустриални страни, и кара инвеститорите да поглеждат към по-доходоносни чуждестранни валути.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg