Еврото се повиши до исторически рекорд вчера спрямо долара, в резултат на повишените спекулации на пазара, че Фед ще понижи нивото на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика.

Единната валута поскъпна до най-висока стойност от 1.3914 долара, с което превиши предишния си максимум, достигнат на 24 юли при ниво от 1.3852 долара за евро.

Силното повишение стана реалност след речта на щатския финансов министър пред най-големите финансови институции, в която той заяви, че ще е необходимо повече време за справяне с проблемите на ипотечните пазари в страната.

Поскъпването на еврото обаче далеч не е толкова добра новина за европейските износители. Скъпата европейска валута прави стоките им относително по-скъпи на международните пазари и по-малко предпочитани.

В същото време очакванията, че Фед ще намали нивото на лихвите за разлика от Европейската Централна Банка, пред която инфлацията все още е проблем номер едно, допълнително оказват възходящ натиск и при еврото спрямо долара.

Слабостта на щатската спрямо останалите основни световни валути обаче, освен, че е добра новина за щатските износители прави вносните стоки по-скъпи, както и американските туристи трябва да харчат повече при екскурзиите си в Европа.

Силното понижение на щатската валута спрямо еврото стартира с изнасянето на данните за заетостта в САЩ през август, отчела първото си понижение от няколко години насам.

Доларът регистрира загуби и спрямо останалите основни валути, макар и те да бяха значително по-малки.