Инвеститорското доверие в Германия се е повишило до 10-месечен максимум през април, което бе последния признак за положителното развитие на немската икономика.

Индексът на института ZEW се е повишил до 16.5 пункта през април, което бе и най-високата му стойност от юни миналата година. Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите за стойност на показателя от 10 пункта.

За сравнение през изминалия месец стойността на показателя бе в размер на 5.8 пункта. Добрите очаквания за развитието на немската икономика стават реалност на фона на поскъпването на еврото с 11% спрямо долара, което наранява износа на немската икономика.

Вчера немският основен индекс DAX се повиши до най-високата си стойност от септември 2000-та година насам.

Индексът на немския институт относно текущите условия в най-голямата немска икономика се е повишил до рекордна стойност от 76.9 пункта през април от 69.2 пункта през изминалия месец. И тук резултатът превиши средните очакавания на анализаторите за стойност на показателя от 69 пункта.

През изминалата година ръстът на износа доведе до ръст на немската икономика от 2.7%, което бе и най-високият такъв от 2000-та година насам.

Равнището на безработицата достигна 9.2% през март, което бе и най-ниската й стойност за последните пет години.