Износът на Германия се е повишил през февруари за пръв път от четири месеца

365
Износът на Германия се е повишил през февруари за пръв път от четири месеца

Износът в Германия се е повишил за пръв път от четири месеца насам през февруари, воден от повишеното търсене на немските стоки в ЕС.

Продажбите на немски стоки в чужбина са се повишили с 1.9% през февруари на месечна база, след като през януари регистрираха понижение, посочиха изнесени днес данни.

В същото време износът в Германия се е повишил с 5.6% през месеца на месечна база, в сравнение с януари, когато той отбеляза понижение от 1.8%.

Търговският излишък на Германия възлезе на 13.8 млрд. евро през февруари според статистическите данни.

Данните потвърдиха очакванията на инвеститори и анализатори за положително развитие на най-голямата европейска икономика през тази година, след като ръстът на износа бе в основата на най-голямото й повишение през изминалата година от 2000-та година насам.

Безработицата през март в Германия също затвърждава положителните очаквания, като тя възлезе на най-ниската си стойност от шест години насам.

За настоящата година се очаква немската икономика да регистрира ръст от 2.8%, което би превишило ръста й от 2.7% през изминалата, според прогнози на института IfW.

В известна степен негативно въздействие върху износа на страната оказва поскъпването на еврото с 11% спрямо долара за изминалата една година, което прави европейските стоки по-скъпи на международните пазари.

Тази негативна тенденция обаче до голяма степен се неутрализира от силното вътрешно търсене на немските стоки в границите на ЕС.

Износът към страните от ЕС е регистрирал повишение от 15% през февруари, в сравнение със същия месец на изминалата година.

Междувременно, анализаторите очакват ЕЦБ да повиши за пореден път равнището на краткосрочните лихви в еврозоната до ниво от 4% до края на юни.

Към момента единната валута се търгува на нива, близки до най-високите си стойности през последните две години спрямо долара, като едно евро се разменя на ниво от 1.3414 долара към момента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...