Износът в Германия се е повишил за пръв път от четири месеца насам през февруари, воден от повишеното търсене на немските стоки в ЕС.

Продажбите на немски стоки в чужбина са се повишили с 1.9% през февруари на месечна база, след като през януари регистрираха понижение, посочиха изнесени днес данни.

В същото време износът в Германия се е повишил с 5.6% през месеца на месечна база, в сравнение с януари, когато той отбеляза понижение от 1.8%.

Търговският излишък на Германия възлезе на 13.8 млрд. евро през февруари според статистическите данни.

Данните потвърдиха очакванията на инвеститори и анализатори за положително развитие на най-голямата европейска икономика през тази година, след като ръстът на износа бе в основата на най-голямото й повишение през изминалата година от 2000-та година насам.

Безработицата през март в Германия също затвърждава положителните очаквания, като тя възлезе на най-ниската си стойност от шест години насам.

За настоящата година се очаква немската икономика да регистрира ръст от 2.8%, което би превишило ръста й от 2.7% през изминалата, според прогнози на института IfW.

В известна степен негативно въздействие върху износа на страната оказва поскъпването на еврото с 11% спрямо долара за изминалата една година, което прави европейските стоки по-скъпи на международните пазари.

Тази негативна тенденция обаче до голяма степен се неутрализира от силното вътрешно търсене на немските стоки в границите на ЕС.

Износът към страните от ЕС е регистрирал повишение от 15% през февруари, в сравнение със същия месец на изминалата година.

Междувременно, анализаторите очакват ЕЦБ да повиши за пореден път равнището на краткосрочните лихви в еврозоната до ниво от 4% до края на юни.

Към момента единната валута се търгува на нива, близки до най-високите си стойности през последните две години спрямо долара, като едно евро се разменя на ниво от 1.3414 долара към момента.