ЕС защити статуса на европейската валута и се подготви за спасяването на страни от еврозоната, изпаднали в положението на Гърция, с план за 750 млрд. евро, припомнят световните агенции. Атина ще получи от ЕС и МВФ кредит от общо 110 млрд. евро, от които 80 млрд. ще отпусне ЕС.

Оказва се, че Германия, която до последно се опитваше да спре помощта, далеч не е страната, която ще даде най-големи жертви в името на спасяването на гърците. Наистина 30% от сумата, която ще платят европейците, ще дойде от Берлин, но при изчисление на глава от населението най-голям дял от помощта се пада на Люксембург.

Bloomberg изчисли, че всеки гражданин на Люксембург, който ще плати едва 0.3% от средствата по плана за спасение на Гърция, всъщност дава по 417.54 евро. За Германия този дял е 272.38 евро на глава от населението.

Гражданите на Гърция пък ще задлъжнеят със 7 104.54 евро всеки към страните от еврозоната.

Има ли бъдеще еврото- поглед отвъд Океана?

Американските експерти са склонни да смятат, че трябваше да бъде разрешено на Атина да се опита сама да се измъкне от дълговата яма и същевременно да се създаде „санитарен кордон", така че гръцката криза да не порази по-отговорни държави.

Освен това подкрепата за Гърция постави под заплаха независимостта на Европейската централна банка, припомня The Wall Street Journal. Затова и предстоящите дни може да са черни за еврото.

Страните от еврозоната доброволно се ангажираха с Атина и нейният болен финансов баланс и сега рискуват да бъдат инфектирани на свой ред. Напълно е възможно съкращаването на разходите и увеличаването на данъците да върне еврозоната обратно в рецесията. От което пък следва ново намаление на данъчните постъпления и увеличение на бюджетния дефицит.

Дали еврото ще устои на тези бюджетни и социални перипетии? Според американските финансови аналитици- да. Инвеститорите имат твърде голям дял в „европейския проект", за да оставят еврото просто да изчезне като интересен експеримент.

Ървин Стелзър напомня при това, че разпространението на финансовата болест не засяга само еврозоната. Великобритания и САЩ също имат сериозен бюджетен дефицит, който става все по-тревожен на фона на европейските проблеми. Икономическият съветник на Обама Пол Уокър предупреди, че сегашните опасения на Вашингтон за собствения му дефицит утре могат да се превърнат „в екзистенциална криза".

Като цяло, американците смятат, че въпреки че еврото ще оцелее, възстановяването на икономическата стабилност в Европа ще отнеме години.