Вината за напрежението на валутните пазари е на Китай, тъй като евтиният юан допринася за дисбаланс в световната търговия, казва носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман.

"Китай се държи лошо...САЩ разхлабва монетарната си политика като страничен ефект от това е по-слабият долар, докато Китай на практика се стреми към затягане на политиката, за да компенсира инфлационния ефект от изкуствено поддържания евтин юан, така че Китай наистина е „лошият" във всичко това," казва професорът от университета Принстън пред CNBC.

Въпреки обещанието на Пекин да позволи постепенното поскъпване на юана, Кругман не вижда "никакви признаци на честни намерения от страна на китайците да се намесят по отношение на юана."

"Те позволяват на валутата си да поскъпне с малко само преди важно срещи или законодателни събития, след това отново го обезценяват, след което повтарят всичко отново," смята Кругман.

Икономистът твърди, че е трудно да се определи истинската стойност на юана, но докато Китай продължава да купува чуждестранна валута с темповете, с които го прави, юанът остава подценен.

Що се отнася до необходимостта от допълнително количествено улесняване, Кругман смята, че осигуряването на ликвидност е помогнало на световната икономиката да премине през най-лошото и според него още подобни мерки са нужни, за да се се стигне до наистина пълно възстановяване.