Несигурността около финансовата криза на еврозоната и т.нар. фискална скала в Съединените щати са причините за изоставането на световната икономика, заяви в интервю за CBS News директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

"В Европа въпросът е как и кога ще се подходи и разреши кризата, а в САЩ е как и кога ще се заемат с "фискалната скала", изтъква Лагард.

По думите й значение има също какви ще са дългосрочните фактори за икономическата политика в страни като САЩ или Япония.

"Това са фактори на несигурност, които наистина пречат на хората да взимат инвестиционни решения, решения за наемане на персонал, решения за преки чуждестранни инвестиции", заявява французойката, цитирана от БГНЕС.

Миналия месец Конгресът на САЩ не предприе действия по спорния дебат за надвисналата "фискална скала" - термин, използван, за да бъде описана комбинацията от повишаване на данъци и съкращаване на разходи на стойност 600 млрд. долара, която ще стане факт на 31 декември, ако не бъдат предприети действия.

Дебатът беше отложен за след изборите на 6 ноември, отбелязва БНР.

Очаква се следващата седмица МВФ да обяви, че понижава прогнозата си за световния икономически растеж на 3% през тази година.