Молбите за помощи за безработица в САЩ най-високи от септември 2005 г. насам

770
Молбите за помощи за безработица в САЩ най-високи от септември 2005 г. насам

Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са се повишили с 38 000 през седмицата до 29 март до ниво от 407 000. Това е най-високата им стойност от септември 2005 г., посочиха изнесени днес данни на министерството на заетостта.

Резултатите се оказаха значително по-лоши от средните очаквания на анализаторите, прогнозирали запазване на броя на молбите за помощи при нивото им от предходния отчетен период в размер на 366 000.

Четириседмичната изгладена величина на индикатора се е повишила до 374 500 от 358 750 седмица по-рано.

В същото време броят на трайно безработните е нараснал с 97 000 до 2.937 млн. души през предходната седмица, посочиха още изнесените данни.

Причина за влошаването на състоянието на пазара на труда е най-голямата рецесия в строителния сектор, наблюдавана от десетилетия насам, водеща до загуби на работни места, както в строителния, така и във финансовия сектор.

Данните стават реалност непосредствено преди утрешното изнасяне на цифрите за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика.

Намаляване на броя на работните места през изминалия месец би бил поредния тсимптом, че щатската икономика може да навлиза в рецесия.

Негативните резултати допринесоха за това фючърсите на щатските индекси да сочат, че при отварянето на пазара днес те ще са на отрицателна територия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg