Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са се повишили с 38 000 през седмицата до 29 март до ниво от 407 000. Това е най-високата им стойност от септември 2005 г., посочиха изнесени днес данни на министерството на заетостта.

Резултатите се оказаха значително по-лоши от средните очаквания на анализаторите, прогнозирали запазване на броя на молбите за помощи при нивото им от предходния отчетен период в размер на 366 000.

Четириседмичната изгладена величина на индикатора се е повишила до 374 500 от 358 750 седмица по-рано.

В същото време броят на трайно безработните е нараснал с 97 000 до 2.937 млн. души през предходната седмица, посочиха още изнесените данни.

Причина за влошаването на състоянието на пазара на труда е най-голямата рецесия в строителния сектор, наблюдавана от десетилетия насам, водеща до загуби на работни места, както в строителния, така и във финансовия сектор.

Данните стават реалност непосредствено преди утрешното изнасяне на цифрите за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика.

Намаляване на броя на работните места през изминалия месец би бил поредния тсимптом, че щатската икономика може да навлиза в рецесия.

Негативните резултати допринесоха за това фючърсите на щатските индекси да сочат, че при отварянето на пазара днес те ще са на отрицателна територия.