Еврото трябва да поевтинее до паритет с щатския долар, за да може периферните икономики на Еврозоната да се завърнат към растеж, заявява Нуриел Рубини пред CNBC.

“Еврозоната има нужда от истинско обезценяване в периферията, за да постигне възстановяване на икономическия растеж, външен баланс и конкурентоспособност”.

“Периферията има нужда от евро, което е близо до паритет с щатския долар”, смята Рубини.

Еврото, което в момента се търгува на ниво 1.3329 спрямо долара, остава на исторически високи нива спрямо щатската валута въпреки кризата в Еврозоната.

Рубини добавя, че пазарите действат “шизофренично” в момента, тъй като не могат да решат дали да възнаградят или да накажат страни като Испания и Италия за техни мерки на икономии.

“Съществува порочен кръг с дефицита, при който мерките за икономии влошават рецесията”, казва той. “Без икономически ръст отрицателните социално-политически реакции ще станат прекалено големи за някои правителства”.

Опасенията на Рубини по отношение на ръста се споделят от мнозина, на фона на прогнозите, че Еврозоната се очаква да навлезе във втората част на рецесия с двойно дъно през тази година.

Страните от групата PIIGS (Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания) все още са повод за опасения, като фокусът на пазарите през тази седмица е насочен към Испания.

Днес финансовите министри от Еврозоната се очаква почти да удвоят размера на спасителния фонд.

Ликвидната инжекция на Европейската централна банка, която помогна за ръста на европейските пазари през тази година, ще помогне в краткосрочен период според Рубини. Той обаче предупреждава, че “болезненият процес на деливъридж ще продължи”.

Според икономиста централната банка вече “е близо до лимита” на това, което може да направи, за да подсилят европейските икономики.

Еврозоната все още е един от водещите фактори, пораждащи опасения за световната икономика, следвана от волатилността на цената на петрола.

Рубини предупреждава, че светът ще се сблъска с рецесия, след което със стагфлация, ако цената на петрола продължи да нараства.

Рязко забавяне на икономическия растеж на Китай и по-лоши от очакваните икономически данни за САЩ са другите ключови рискове за световното икономическо възстановяване, смята Рубини.