Потребителските разходи в Япония са отбелязали по-голям от очакванията ръст през февруари, като в същото време индустриалното производство е регистрирало спад, по-малък от средните очаквания, посочиха изнесени официални данни.

През изминалия месец потребителските разходи са се повишили с 1.3%, което бе над два пъти повече от средните очаквания на анализаторите за повишение на показателя от 0.6% за месеца.

Индустриалното производство във втората най-голяма световна икономика се е понижило едва с 0.2% през февруари, което се оказа значително под очакваното понижение от 0.7% за месеца.

Равнището на безработица в страната се е запазило на най-ниското си от осем години насам ниво при 4% на годишна база през февруари.

Изнесените данни потвърдиха положителното развитие на японската икономика.

В отделен доклад стана ясно, че индексът на потребителските цени се е понижил за пръв път от десет месеца насам. По-рано през седмицата от централната банка на страната заявиха, че очакват инфлацията да се повиши в дългосрочен аспект, дори и при факта, че към момента тя гравитира към нулевото равнище.

Основният индекс на производствените цени през февруари е регистрирал спад от 0.1% на годишна база, като отговори на широките очаквания на анализаторите.

След изнесените данни, сочещи развитието на японската икономика, йената регистрира известно повишение. Доларът се понижи до ниво от 117.84 йени за долар, след като преди оповестяването на резултата щатската валута се търгуваше на нива от около 118.15 йени за долар.

Анализатори коментират, че по-нататъшното движение на японската валута спрямо долара ще се предопредели от данните за индекса на бизнес доверието в страната, които ще бъдат оповестени на 2 април.

Компаниите планират да повишат производството си през март и април, сочи проучване на търговското министерство в страната. Планираното увеличение на производството възлиза на 1.5% през март и на 1.3% през април.