Потребителското доверие в САЩ се е понижило до шестмесечен минимум през април в резултат на ръста в цените на бензина в най-голямата световна икономика.

Индексът RBC Cash index възлезе на 85.4 пункта през април, в сравнение със стойността му от 92.3 пункта през март. Стойността на показателя бе най-ниска от октомври миналата година, когато той регистрира стойност от 83.1 пункта.

До голяма степен влошаването на потребителските очаквания са се предопределили от поскъпването в цената на бензина до нива от 3 долара за галон по щатските бензиностанции преди стартирането на летния сезон.

В същото време това бе и второто поредно месечно понижение на показателя. Като друга причина за слабостта на индикатора се сочи продължаващото слабо представяне на щатската икономика през настоящото тримесечие, както и на пазара на недвижимите имоти в страната.

Понижение е регистрирал през април и индексът на текущите условия, понижил се до 99 пункта от 107.5 пункта през март.

Индексът на бъдещите очаквания за следващите шест месеца също се е понижил до шестмесечен минимум, достигайки 41.7 пункта, в сравнение с 49.3 пункта през март.

Анализаторите изразяват притеснения, че евентуално по-нататъшно повишение в цената на бензина и петрола могат да доведат до значително намаляване на потребителските разходи и от там да повлияят изключително негативно на щатската икономика. Разходите на домакинствата формират близо две трети от БВП на най-голямата световна икономика.