Продажбите на дребно във Великобритания изненадващо са се понижили през последния месец на миналата година с най-много от 11 месеца, показват изнесени днес данни.

През декември показателят е отбелязал спад от 0.4% на месечна база, на фона на повишението им с толкова през ноември.

Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение при продажбите на дребно с 0.2% за разглеждания период.

На годишна база продажбите на дребно обаче са се повишили с 2.7%, което бе и най-слабият им скок от септември месец 2006 година насам.

Данните затвърдиха очакванията, че понижението на лихвите във Великобритания, от страна на централната банка през декември, което бе и първото им от две години насам, не е било достатъчно, за да стимулира потребителските разходи.

Домакинствата са били внимателни при осъществяването на покупките си, на фона на наблюдаваната криза на пазара на недвижими имоти, която се задава, както и очакванията за значително забавяне на ръста на британската икономика.

Кризата на пазара на недвижими имоти е най-голямата от рецесията в страната през 1992 година, коментират анализаторите.

След негативните данни паундът регистрира съществен спад спрямо останалите основни валути, като загуби 0.5% спрямо долара и 0.4% спрямо еврото.

Британската лира се разменя при нива от 1.9614 долара, както и срещу 74.63 пенса за едно евро.

Инвеститори и анализатори прогнозират продължаване на политиката на АЦБ по намаляване на лихвите в страната, до ниво от 4.75% на годишна база до края на настоящата година. За сравнение, към момента нивото им е 5.5%.