Продажбите на дребно в еврозоната се понижават през май за пръв път от три месеца насам, посочиха данни на индекса PMI.

Индексът относно продажбите на дребно в 13-те страни, ползващи еврото като основна валута се е понижил до четиримесечен минимум през май при ниво от 48.4 пункта, в сравнение със стойността му от 54.6 пункта през април. Стойност на показателя над 50 пункта сочи експанзия в сектора.

Данните могат да свидетелстват забавяне на ръста на икономиката на еврозоната, след като през изминалата година тя се повиши с най-много от 2000-та година насам.

Спадът на показателя се е водил от понижението на продажбите на дрехи, като индексът за тях е достигнал стойност от 42.2 пункта през май, в сравнение с 81 пункта през април, сочи още статистиката.

Силно понижение е отбелязал индексът относно продажбите на дребно във Франция, като той се е понижил до 50.1 пункта през май, в сравнение с 58.6 пункта месец по-рано.

Данните идват малко изненадващо, на фона на добрите макроданни за европейските икономики от последните седмици.

Потребителското доверие в Германия например се е повишило до петмесечен максимум за юни, а индустриалните поръчки в еврозоната през март регистрираха ръст над средните очаквания на анализаторите.

Еврото регистрира известен спад от вчера и след като не можа успешно да преодолее трайно съпротивата при ниво от 1.3500 долара за едно евро, единната валута отново се търгува под посоченото ниво.

Към момента едно евро се разменя при нива от 1.3440 долара, като най-ниската му стойност, достигната за деня е при ниво от 1.3427 долара за евро.