Професионалният живот на един форекс спекулант

3390
Професионалният живот на един форекс спекулант

За това как протича професионалният живот на един форекс трейдър разказва Димитър Петков.

Господин Петков, от колко време инвестирате на финансовите пазари и по-конкретно се занимавате с валутна търговия?

Работя на финансовите пазари от 9 години и осъществявам инвестиции от 6 години. Конкретно съумявам да се издържам с търговия от три-четири години. Инвестирам не само на форекс пазара, но също така и в индекси и суровини. Когато преценя също така инвестирам на БФБ и в суровини като злато и петрол.

Каква е критичната маса на един акаунт, за да съумява един трейдър да се издържа от такива доходи?

Бих казал, че е необходима сума между 40 и 60 хил. лева, за да се покриват разходите, свързани с живот и да се реализира капитализация на средствата, с които разполагате.

В тази насока, какви са целите, като доходност, които преследвате?

Един успешен трейдър се цели в това да прави 10% месечно, без да говорим за капитализация. Това макар и на пръв поглед да е един твърде висок резултат, уверявам ви е достижим. Аз лично съумявам да изкарам толкова. Най-добрите трейдъри правят и по 300% годишно. Разбира се в тези случаи не говорим за огромни капитали, а за едни много по-разумни пари.

Как протича деня ви и колко продължава работният ден на един професионален трейдър?

Трябва първо да подчертая, че аз съм дей-трейдър. Сутрин ставам, преглеждам азиатските пазари, за да се ориентирам в обстановката. Чета какво се е случило и гледам календара какво предстои да излезе. Междувременно следя фючърсите на щатските индекси и гледам как отваря Европа. Правя си технически анализ на определени двойки за деня. Най-често влизам в позиции, когато стартират европейските пазари. Като дей-трейдър често се случва да правя много сделки в рамките на деня. Почти никога не оставям открити позиции за вечерта, или за следващия ден.

Ползвате ли стоп-лос поръчки и какъв ливъридж е разумен според вас?

Преди няколко години ползвах задължително стоп-лосове. Нещата обаче се промениха особено след старта на кризата. В момента вместо стоп-лосове отварям хеджиращи позиции. Като разумен ливъридж определям 5% от стойността на акаунта. Инвеститорите бих посъветвал да закриват позициите си, ако те регистрират движение в противоположната посока наполовина на целената печалба.

Какъв е обемът на печелившите спрямо губещите ви сделки?

Мога да кажа, че съотношението печеливши/губещи сделки при мен е 3 към едно. Това ми осигурява достигане на заложените цели.

Какви проблеми срещате от страна на брокерите и какви брокери ползвате?

...

Цялото интервю вижте тук

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш
# 0
09:12 | 1 December 2009
АДМИРАЦИЙ.....!!!!!......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg