За това как протича професионалният живот на един форекс трейдър разказва Димитър Петков.

Господин Петков, от колко време инвестирате на финансовите пазари и по-конкретно се занимавате с валутна търговия?

Работя на финансовите пазари от 9 години и осъществявам инвестиции от 6 години. Конкретно съумявам да се издържам с търговия от три-четири години. Инвестирам не само на форекс пазара, но също така и в индекси и суровини. Когато преценя също така инвестирам на БФБ и в суровини като злато и петрол.

Каква е критичната маса на един акаунт, за да съумява един трейдър да се издържа от такива доходи?

Бих казал, че е необходима сума между 40 и 60 хил. лева, за да се покриват разходите, свързани с живот и да се реализира капитализация на средствата, с които разполагате.

В тази насока, какви са целите, като доходност, които преследвате?

Един успешен трейдър се цели в това да прави 10% месечно, без да говорим за капитализация. Това макар и на пръв поглед да е един твърде висок резултат, уверявам ви е достижим. Аз лично съумявам да изкарам толкова. Най-добрите трейдъри правят и по 300% годишно. Разбира се в тези случаи не говорим за огромни капитали, а за едни много по-разумни пари.

Как протича деня ви и колко продължава работният ден на един професионален трейдър?

Трябва първо да подчертая, че аз съм дей-трейдър. Сутрин ставам, преглеждам азиатските пазари, за да се ориентирам в обстановката. Чета какво се е случило и гледам календара какво предстои да излезе. Междувременно следя фючърсите на щатските индекси и гледам как отваря Европа. Правя си технически анализ на определени двойки за деня. Най-често влизам в позиции, когато стартират европейските пазари. Като дей-трейдър често се случва да правя много сделки в рамките на деня. Почти никога не оставям открити позиции за вечерта, или за следващия ден.

Ползвате ли стоп-лос поръчки и какъв ливъридж е разумен според вас?

Преди няколко години ползвах задължително стоп-лосове. Нещата обаче се промениха особено след старта на кризата. В момента вместо стоп-лосове отварям хеджиращи позиции. Като разумен ливъридж определям 5% от стойността на акаунта. Инвеститорите бих посъветвал да закриват позициите си, ако те регистрират движение в противоположната посока наполовина на целената печалба.

Какъв е обемът на печелившите спрямо губещите ви сделки?

Мога да кажа, че съотношението печеливши/губещи сделки при мен е 3 към едно. Това ми осигурява достигане на заложените цели.

Какви проблеми срещате от страна на брокерите и какви брокери ползвате?

...

Цялото интервю вижте тук