Производителността на работната сила в САЩ е нараснала с 1.8% през тримесечието октомври-декември на годишна база, което бе значително понижение, в сравнение с регистрирания ръст от 6% тримесечие по-рано, сочат публикувани днес данни на търговското министерство.

Понижението се предопределя от значителното забавяне на икономическата активност в най-голямата световна икономика през последното тримесечие на миналата година.

Разходите за труд са се повишили с 2.1% през четвъртото тримесечие, след като през третото паднаха с 1.9%, показват още публикувани официални данни.

За цялата изминала година производителността в САЩ се е повишила с 1.6%, което бе минимално подобряване, в сравнение с ръста й от 1% през 2006 година.

И през двете години обаче увеличението бе значително под средното в размер на 3.2% годишно за периода 2000-2004 г.

Производителността е един от най-важните показатели за развитието на всяка една икономика, като нейното повишение предопределя дали стандартът на живот се повишава по естествен път.

Анализаторите са разделени на две в мненията си относно това дали забавянето на ръста на производителността е временно или постоянно явление.

През изминалата седмица Фед намали нивото на краткосрочните лихви в страната с половин процентен пункт в стремежа си да стимулира ръста на щатската икономика. Притесненията на анализаторите са, че забавянето в сектора на недвижимите имоти може да се изрази в изпадане на най-голямата световна икономика в рецесия.