Производствените поръчки в Германия с изненадващ спад през декември

409
Производствените поръчки в Германия с изненадващ спад през декември

Производствените поръчки в Германия са отбелязали изненадващ спад през декември, когато са се понижили с 0.2% на месечна база, на фона на ръста им от 0.8% през ноември.

Резултатът разочарова анализаторите, чиито средни очаквания бяха за повишение на показателя от 0.5% на месечна база.

Понижението на поръчките се е предопределило от по-слабото търсене на немските потребителски стоки на международните пазари, които са намалели с 9.4% през месеца.

Данните са поредните, сочещи забавяне на немската икономика през тази година, след като през изминалата тя отбеляза най-големия си от шест години насам ръст.

Други подобни сигнали бяха понижението на индекса на бизнесдоверието през януари, както и третото поредно месечно понижение на промишленото производство в страната.

Допълнително негативно въздействие върху немската икономика оказват още поскъпването на еврото с 8% през последната година, както и перспективите за повишение на краткосрочните лихви от страна на ЕЦБ.

Днес бяха изнесени и данните за продажбите на дребно в еврозоната, които също регистрираха по-слаб от очакванията ръст през декември. За месеца те са нараснали с 0.3% на месечна база, на фона на средните очаквания за ръст от 0.5%, и след като през ноември нараснаха с 0.5%.

На годишна база ръстът на продажбите на дребно в еврозоната са се повишили с 2.1%, на фона на средните очаквания за ръст от 2.3%. През предходния месец ръстът на продажбите на дребно възлезе на 1.4%.

Данните не оказаха съществено въздействие върху нивата на търговия на еврото спрямо долара, като към момента едно евро се разменя на нива около 1.2940 долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg