Производствените поръчки в Германия са отбелязали изненадващ спад през декември, когато са се понижили с 0.2% на месечна база, на фона на ръста им от 0.8% през ноември.

Резултатът разочарова анализаторите, чиито средни очаквания бяха за повишение на показателя от 0.5% на месечна база.

Понижението на поръчките се е предопределило от по-слабото търсене на немските потребителски стоки на международните пазари, които са намалели с 9.4% през месеца.

Данните са поредните, сочещи забавяне на немската икономика през тази година, след като през изминалата тя отбеляза най-големия си от шест години насам ръст.

Други подобни сигнали бяха понижението на индекса на бизнесдоверието през януари, както и третото поредно месечно понижение на промишленото производство в страната.

Допълнително негативно въздействие върху немската икономика оказват още поскъпването на еврото с 8% през последната година, както и перспективите за повишение на краткосрочните лихви от страна на ЕЦБ.

Днес бяха изнесени и данните за продажбите на дребно в еврозоната, които също регистрираха по-слаб от очакванията ръст през декември. За месеца те са нараснали с 0.3% на месечна база, на фона на средните очаквания за ръст от 0.5%, и след като през ноември нараснаха с 0.5%.

На годишна база ръстът на продажбите на дребно в еврозоната са се повишили с 2.1%, на фона на средните очаквания за ръст от 2.3%. През предходния месец ръстът на продажбите на дребно възлезе на 1.4%.

Данните не оказаха съществено въздействие върху нивата на търговия на еврото спрямо долара, като към момента едно евро се разменя на нива около 1.2940 долара.