Преди всичко Русия се доверява на еврото, заяви днес министър - председателят на Руската федерация (РФ) Владимир Путин. „Доверяваме се и вярваме. В противен случай не бихме разполагали с такова голямо количество от нашите средства и златно-валутни резерви в европейска валута", каза той пред агенция France Press и телевизионния канал France 2 (по цитати на Интерфакс). Днес близо 43% от резервите на Централната банка са в евро, което прави някъде към 200 млрд. долара, пише Ведомости.

„Като цяло фундаментът на европейската икономика е достатъчно силен. Има безспорни лидери по стабилност - това са икономиките на Германия и Франция. Никой не е заинтересован от разпадането на Европейския съюз", посочи Путин. Според руския премиер в еврозоната има проблеми и европейските лидери говорят много за това.

Но „липсват обективни условия за понижение на курса на еврото", е уверен Путин. Да, има известни усложнения. Но, според Путин, те са с временен характер: „Да, ще се наложи, разбира се, ЕЦБ да напечата известен брой банкноти, защото няма друг вариант щом обяви готовност да изкупува държавни ценни книжа".

Путин смята, че като цяло европейските власти „действат напълно коректно и правилно". „Не смятаме да променяме отношението си спрямо еврото като резервна валута, като част от нашия резерв", обобщи Путин.