Щатските компании са добавили 189 000 нови работни места през ноември, което е над три пъти повече от средните очаквания на анализаторите, сочи доклад на ADP Employer Services.

Повишението е станало реалност в сравнение с добавените 119 000 нови работни места през октомври. За сравнение средномесечното повишение на новите работни места добавяни от щатските компании от началото на годината възлиза на 93 000.

Изнесените данни се възприеха изключително положително от инвеститорите и анализаторите в страната, които заявиха, че очакват добри резултати за данните за заетостта и безработицата в САЩ, които следва да бъдат оповестени в края на седмицата.
Очаква се те да окажат въздействие и при вземането на решение от страна на Фед относно лихвите на следващото заседание, което ще се проведе на 11 декември.

Средните очаквания на анализаторите са за ново понижение при краткосрочните лихви, като най-вероятно то ще бъде в размер на 25 базисни пункта.

Ръстът на заетостта, както и повишението на заплатите на щатските работници, бяха сред основните причини водещи до задържането на ръста на потребителските разходи, които са и в основата на растежа на най-голямата световна икономика.

Средноголемите и големи компании с над 499 души персонал са добавили общо 30 000 нови работни места, докато тези с под 499 души са добавили 82 000 нови работни места.

По-нататъшна яснота за трудовия пазар в най-голямата световна икономика ще се внесе след данните за заетостта и безработицата, които ще бъдат оповестени в петък. Средните очаквания на анализаторите са за равнище на безработица от 4.8% за изминалия месец.