Независимо дали Крейг Стивън Райт е създателят на виртуалната валута биткойн, както той твърди, остава една още по-важна мистерия: Къде е значителното количество от първоначално създадения биткойн, което той се смята, че притежава и планира ли да го продаде?

Райт, който е австралийски предприемач, се обяви в началото на тази седмица за създателя на биткойн, близо пет месеца след като бе посочен от няколко медии за човека, стоящ зад виртуалната валута.

В блог пост и интервюта с три медии Райт твърди, че е създал биткойн под псевдонима Сатоши Накамото, като това твърдение вече бе оспорено от някои. Райт представи технически доказателства, в това число и оригиналните кодове за криптиране, които бяха потвърдени от видни членове на биткойн общността, информира BBC.

Въпреки това твърденията на Райт трудно могат да бъдат потвърдени технически. Според Economist, които заедно с BBC и GQ интервюираха Райт, бизнесменът “може да бъде ”този, който твърди, но не е показал със сигурност, че контролира първоначалното количество създаден биткойн, за което се смята, че е собственост на Накамото.

Според някои оценки Накамото притежава над 1 млн. биткойна на стойност около 450 млн. долара по настоящите курсове, но те остават непокътнати, според Economist.

Вижте още: Какво е биткойн?

"На този етап няма значение кой е създал виртуалната валута,” казва Бари Силбърт, основател на Digital Currency Group. “Ако е Крейг, той не допринася с нищо към валутата от много време. Това, което е важно сега, е колко биткойна притежава той и дали планира да ги продава. ”

Райт бе посочен като създателя на биткойн от Wired и Gizmodo още през декември. В интервютата си от вчера той споделя, че е решил да обяви това публично, за да сложи край на медийните спекулации относно индетичността на Сатоши Накамото и да спре нежеланото внимание към работата му и семейството му. В миналото и други хора са били посочвани за създатели на биткойн.

“Някои хора ще повярват, други - не, но да ви кажа честно, на мен не ми пука,” казва Райт във видоклип, пуснат в Twitter профила на BBC. “Аз не искам пари, нито слава, не искам да ми се прекланят. Искам просто да бъда оставен на мира.”

Преди вчерашните интервюта Райт запазваше мълчание относно излязлата през декември информация, пише Bloomberg.

“Имам тениска, на която пише „Аз съм Сатоши“. Това не означава, че аз съм Сатоши,” казва Дан Дрейпър, главен изпълнителен директор на компанията за рисков капитал Boost VC. “Накарайте го да премести част от първоначално създадената валута и ще му повярвам”, казва Дрейпър.