Йената поскъпва в понеделник, особено спрямо новозеландския и австралийския долар, след като апетитът към риск на пазарите се понижи.

Щатският долар и еврото отстъпват с 0.2%, до 111.35 йени и 125.59 йени, респективно.

Новозеландският долар поевтиня с 0.6%, до 75.34 йени, а австралийският долар изгуби 0.4%, до 84.43 йени.

Еврото остава почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.1276, докато инвеститорите очакват отварянето на европейските пазари.

Британският паунд е сред губещите днес, след като премиерът Дейвид Камерън беше принуден в събота да прави промени в кабинета - след изненадващата оставка на министъра на труда.

Паундът се понижи до 1.4430 спрямо долара, но след това възстанови част от изгубеното до 1.4447, или 0.2% понижение за деня.

Всичко това остави доларовия индекс почти без промяна на на ниво от 95.062 пункта, недалеч от петмесечното дъно от 94.578 пункта, достигнато в петък.

Биковете при долара понесоха сериозен удар, след като през миналата седмица Федералният резерв остави лихвите без промяна и намали наполовина очаквания брой повишения до края на 2016 г. до едва две.

Биковете при еврото също не бяха пощадени. Старши икономистът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Питър Прает заяви в петък, че лихвите все още не са достигнали най-ниското си ниво.

Неговият коментар идва седмица, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги разочарова пазарите, като каза, че не очаква допълнителни понижения на лихвите. Тогава еврото скочи от достигнатото преди това дъно от 1.0821 спрямо долара.