Днес китайският юан достигна рекордно високо ниво спрямо долара и е поскъпнал с 30% спрямо щатската валута от преоценката му през юли 2005 г., след като опасенията около ликвидността на долара намаляха, информира Reuters.

Според трейдъри опасенията за недостиг на долари на пазара са отслабнали в края на миналата седмица, когато приключи и празнуването на националния празник на Китай.

По време на китайския празник Сенатът на САЩ забави гласуването на проектозакон, насочен към начина, по който Китай контролира стойността на валутата си до следващата седмица, заради спор между републиканците и демократите.

Китай разкритикува остро проектозакона, насочен към юана, предупреждавайки Вашингтон, че одобряването му може да доведе до търговска война между двете най-големи икономики в света.

Китайското правителство обрисува картина на съпротивление на призивите от страна на САЩ за поскъпване на юана, но позволява на стойността на валутата си да нараства с контролирани от него темпове. Това се прави с цел както да промени икономическата структура, така че страната да е по-малко зависима от износа, така и за да признае важността на връзките между двете водещи световни икономики.

По-рано днес юанът се търгуваше на ниво от 6.3556 спрямо долара, в сравнение с 6.3859 при затварянето на 30 септември, когато беше и последната сесията преди китайския национален празник.

Юанът е поскъпнал с 3.68% от началото на тази година и със 7.40% от юни 2010 г.

Откакто китайското правителството позволи валутата на страната да бъде преоценена с 2.1% на 21 юли 2005 г.,тя е поскъпнала с 30.2%.