Златото да играе ролята на стабилизатор на валутите. Това предложи ръководителят на Световната банка Робърт Зелик в интервю за Financial Times дни преди срещата на Г 20. Той настоява за замяна на споразумението Бретън Уудс II с международна валутна система, базирана върху златния стандарт.

Ръководителят на Световната банка отбеляза още, че „макар учебниците да определят златото като остаряла валута, пазарите го използват като алтернативен валутен актив и до днес".

Заявлението на икономиста бе направено в момента, когато настоящата валутна система е поставена под обстрела на критиките. Тя позволи на Китай изкуствено да отслаби валутата си според оценката на САЩ и други страни.

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър, същевременно, призова през този уикенд развиващите се икономики да уравновесят своя ръст и да направят валутната си политика по-гъвкава.

Но ФЕД също се сблъска със сериозни критики през последните дни за новата финансова инжекция за пазарите, възприета като източник на неравновесие. Тази постъпка съдейства за отслабването на долара спрямо останалите валути.

Американския президент Барак Обама се ангажирал лично в понеделник със защитата на политиката на ФЕД за стимулиране на щатската икономика. „Този мандат на ФЕД и моят мандат са за развитие на нашата икономика. Това не е добро не само за САЩ, но и за целия свят", каза той.

Намесата на ФЕД отприщи и ново поскъпване на златото, корто през последните дни постига рекордните нива от 1293.55 долара/тройунция.