Пазарите чакат с безпокойство новата бюджетна рамка на Италия

1176
Пазарите чакат с безпокойство новата бюджетна рамка на Италия

© Getty Images

Италия е обект на засилено внимание от страна на пазара, тъй като министър-председателят Джорджия Мелони подготвя спорен бюджет за 2024 г., а инвеститорите са обезпокоени от действията на правителството, засягащи множество сектори - от банки до авиокомпании.

В сряда, пише Reuters, се очаква Министерството на финансите да публикува нови икономически цели, очертаващи рамката на бюджета, в който Мелони ще се опита да спази обещанията си за намаляване на данъците, като същевременно намали и фискалния дефицит.

Задачата е още по-трудна поради отслабващите перспективи за растеж и скъпоструващите финансови стимули за екологични подобрения на жилищата, въведени много преди тя да встъпи в длъжност, но продължаващи да натоварват публичните разходи, посочва информационната агенция.


"Този бюджет е първият истински икономически тест за Мелони, откакто тя дойде на власт през октомври миналата година", посочва Тим Джоунс, анализатор за еврозоната в компанията за пазарни консултации Medley Advisors. "След като Европейската централна банка се оттегли от ролята си на купувач на италиански облигации, сега тя ще трябва да направи избори, които бавно са пропуквали всяка друга италианска коалиция през последните 30 години."

Загадката на Мелони: Ще напусне ли Италия „Един пояс, един път“Рим е подложен на натиск да преразгледа отношенията си с Пекин преди да поеме ротационното председателство на Г-7


А Мелони има много по-малко възможности за маневриране, отколкото когато повиши целите за дефицита в първия си бюджет преди година. Сега на европейско равнище се поставя все по-голям акцент върху фискалната консолидация, докато правителствата преговарят за нови фискални правила, които да бъдат въведени през следващата година, след като процесът по имплементацията им е замразен през 2020 г. заради пандемията от COVID-19.

Това се случва и на фона на признаци за минорни пазарни нагласи към Италия - нещо, което Мелони не може да си позволи, докато се нуждае от купувачи за публичен дълг, равен на около 142% от националното производство и пропорционално втори по големина в еврозоната след този на Гърция.

По-високи дефицити, по-нисък растеж

Разликата между доходността на италианските бенчмаркови 10-годишни облигации BTP и по-безопасните германски „бундове“ нараства до около 1,86 процентни пункта (186 базисни точки), което е най-голямата разлика от края на май.

"Подкрепящите фактори, които позволиха на спреда да достигне нашия бичи сценарий от 160 базисни пункта, изчезнаха", заявяват от Morgan Stanley. "Очакваме по-високи фискални дефицити и по-слаб растеж".

Компанията прогнозира, че до края на годината спредът ще нарасне до 200-210 базисни точки.

Италия очаква тазгодишният дефицит да бъде надхвърлен и да достигне около 5,5% от БВП в сравнение с официалната цел от 4,5%, съобщават още източници на Reuters. В същото време Рим планира да повиши целта си за бюджетния дефицит за 2024 г. до 4,1% - 4,3% от БВП, в сравнение с поставената през април цел от 3,7%.

„След предпазливо начало дясното правителство на Мелони започна да повдига веждите на инвеститорите, когато многократно атакува Европейската централна банка заради повишаването на лихвените проценти, а след това отказа да подпише реформата на спасителния фонд на ЕС“, посочват в анализа си от информационната агенция.

Банките в Италия очакват заден ход от правителството за данъка от 40%Почти месец по-късно кабинетът на Мелони все още проучва как да направи мярката ефективна, но анализатори и политици остават критични


Италия е единствената страна от ЕС, която се противопоставя на реформата на фонда, наречен Европейски механизъм за стабилност, като управляващата коалиция се опасява, че предложените промени ще увеличат вероятността Рим да трябва да преструктурира дълга си.

Неувереността в икономическата визия на Мелони се засилва допълнително миналия месец, когато правителството обяви неочакван данък върху банковите печалби, който засяга акциите на кредиторите, преди различни опити за изясняване на идеята да потушат паниката на пазара, но не и несигурността. Този ход предизвика сериозно безпокойство сред международните инвеститори.

Но това не е единственото спорно решение на правителството – следват подобни епизоди, насочени към авиокомпаниите и инвеститорите в италианския пазар на лоши кредити на стойност 307 млрд. евро. В крайна сметка миналата седмица правителството смекчи плановете си за ограничаване на цените на самолетните билети за полети до италианските острови, след като авиокомпании, сред които и Ryanair, оспориха законосъобразността на първоначалното предложение.

По-широка несигурност

Роберто Пероти, професор по икономика в миланския университет Bocconi, смята, че предложеното ограничение на цените на самолетните билети показва, че партията на Мелони „Италиански братя“, не разбира "културата на свободния пазар".

Дни след банковия данък от партията представят и план, който позволява на длъжниците да погасяват просрочените си задължения с отстъпка, като по този начин на практика се определя таван на печалбата за компаниите, които купуват лошия дълг от банките, за да печелят след това от принудителното му изплащане.

За какво да внимават инвеститорите в Италия на МелониОчакванията са италианската икономика да нараства с 1,1% през тази година и с 0,9% през 2024 г.


Впоследствие Мелони заявява, че не се планират никакви мерки по отношение на необслужваните кредити, но предложението на нейната партия все още е внесено в парламента и несигурността остава, посочва още Reuters и продължава:

„Междувременно икономическите капани се увеличават. Освен бюджета и напрежението около Европейския механизъм за стабилност Италия се бори и за изпълнението на политическите цели, договорени с Брюксел, за да отключи милиарди евро от фондовете за възстановяване след пандемията“.

Не само инвеститорите са притеснени от ситуацията в Италия. Двама управители на централни банки на ЕС, които говорят при условие за анонимност пред Reuters, също изразяват загриженост за публичните финанси на Рим.

Други пък са обезпокоени за мерките, които взима Италианската централна банка за борба с инфлацията.
 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg