Ще се забави ли инфлацията в САЩ?

1769
Ще се забави ли инфлацията в САЩ?

© Колаж: Profit / Снимки: Unsplash

Дали упоритата и устойчивата инфлация в САЩ е на ръба на рязко забавяне? Някои сигнали сочат в тази посока.
 
От една страна, цените на едро се понижават и дават сигнал, че инфлацията отслабва.
 
Междувременно и разходите за внос спадат рязко в сравнение с миналото лято.
 
Проучванията показват, че потребителите очакват инфлацията да намалее, пише MarketWatch.
 
Цените обаче все още се покачват твърде бързо, за да облекчат тежкото финансово бреме за американците или за да успокоят Федералния резерв, който иска да сложи инфлацията под контрол, чрез повишаване на лихвите – ход, който увеличава страданията на потребителите. 
 
Очакванията са централната банка отново да повиши лихвите тази седмица.
 
"Инфлацията продължава да бъде упорита и затова продължаваме да вярваме, че Фед готви допълнително затягане", казва икономистът Джампиеро Фуентес от Raymond James, цитиран от MarketWatch.
 
Данните сочат че разходите за живот, измерени чрез индекса на потребителските цени, са се покачили с 6% през последната година.
 
Въпреки че темпът на инфлация е по-нисък от 40-годишния връх от 9,1% миналото лято, цените продължават да нарастват над три пъти по-бързо, отколкото през десетилетието преди пандемията.
 
Фед има за цел да върне инфлацията обратно до ниво от 2% годишно, но дори централната банка смята, че може да отнеме няколко години, за да постигне целта си.
 
 
Може ли инфлацията да спадне по-бързо от това? 
 
Много малък, но нарастващ брой на икономисти от Уолстрийт смятат, че това е възможно.
 
Те посочват аргументи като облекчаването на прекъсванияta на веригите за доставки, които допринесоха значително за най-лошата инфлационна епидемия от десетилетия. Тъй като вече доставките се движат по-свободно, ръстът на цените се забавя.
 
По-високите лихвени проценти също дават своя принос за забавяне на икономиката, посочват те. Ефектите са най-силни в чувствителните към лихвите сектори като жилищното строителство. Продажбите и строителството на жилища се сринаха заради високите лихви по ипотечните кредити.
 
Внезапният колапс на калифорнийската банка SVB от своя страна може да доведе до кредитна криза, при която американските финансови институции решават да намалят кредитирането в опит да се защитят. По-слабото кредитиране обикновено забавя търсенето и по този начин облекчава натиска към повишаване на цените.
 
Признаците за по-бавна инфлация са най-очевидни в данните за цените на едро в САЩ. Намаляването на разходите за стоки на едро обикновено предвещават промени в потребителската инфлация.
 
 
Индексът на производствените цени достигна своя връх с годишен темп от 11,7% миналото лято и оттогава се забавя бързо. Разходите за стоки на едро спаднаха през февруари за втори път в рамките на три месеца, за да повлекат надолу и годишното им увеличение с 4,6%.
 
Последният път, когато инфлацията на едро е била толкова ниска, беше преди почти две години.
 
"Спадът на производствените цени през февруари трябва да се отрази на потребителските цени с течение на времето и да помогне за понижаване на потребителската инфлация през следващите месеци", казва Скот Андерсън, главен икономист на Bank of the West.
 
Още повече че разходите за суровини показват още по-голям спад. Потребителските цени се влияят до голяма степен от тези разходи.
 
Цената на суровините спада сериозно в сравнение с миналата есен. Те са намалели с 11% през изминалата година.
 
Разбира се, свиването на високите цени на петрола от миналото лято помогна много за облекчаване на инфлацията. Но ръстът на цените на петрола след руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г. пък изигра голяма роля за изострянето на инфлацията.
 
По-ниските цени на петрола също стимулираха намаление на цените на вносните стоки, друг клапан който служи за освобождаване на инфлацията в САЩ.
 
Безпокойството за финансовата система на САЩ след фалита на SVB е още един потенциален източник на дезинфлация. 
 
 
Причината е че ако банките намаляват кредитирането, то последващия спад в търсенето също ще окаже натиск за намаляване на цените.
 
"Дори и заразата да не се влоши, тя ще има неблагоприятно въздействие върху реалната икономика чрез затягане на стандартите за банково кредитиране", казва Пол Ашуърт от Capital Economics, който един от икономистите, който смята, че инфлацията ще намалее бързо.
 
Битката срещу инфлацията обаче далеч не е приключила. 
 
В историята има моменти когато цените са намалявали бързо няколко пъти преди инфлацията отново да се засили. Така че инвеститорите трябва да останат нащрек.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg