Технологичните акции се понижават, Фед отново е в центъра на вниманието

943
Технологичните акции се понижават, Фед отново е в центъра на вниманието

© Getty Images

Технологичните акции се понижиха във вторник заради нарастващата доходност на облигациите, тъй като отслабването на скорошните сътресения в банковия сектор насочи вниманието на инвеститорите обратно към заплахата от по-нататъшни увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв.
 
Много инвеститори спекулираха по-рано този месец, че фалитите на SVB Financial и Signature Bank ще тестват решимостта на Фед в усилията му да се бори с инфлацията. Сега облекчаването на безпокойството за банковия сектор ги кара да подновят прогнозите си, че лихвените проценти могат да се повишат допълнително и да останат високи, посочва The Wall Street Journal.
 
Технологичният индекс Nasdaq Composite падна с 52,76 пункта, или 0,4%, до 11716,08. 
 
S&P 500 се понижи с 6,26 пункта, или 0,2%, до 3971,27
 
Dow Jones Industrial Average се понижи с 37,83 пункта, или 0,1%, до 32394,25.
 
 
Акциите на компаниите в секторите на информационните технологии и комуникационните услуги отбелязаха най-големите спадове в S&P 500, докато доходността на държавните облигации се повиши. По-високата доходност на държавния дълг позволява на инвеститорите да заключат солидна дългосрочна възвръщаемост с малък риск, намалявайки привлекателността на технологичните и други акции, които имат потенциал за генериране на неочаквани печалби в по-далечно бъдеще.
 
Акциите на Advanced Micro Devices, която произвежда компютърни чипове, паднаха с $2,05, или 2,1%, до $94,56; Meta Platforms, компанията майка на Facebook, се понижи с $2,16, или 1,1%, до $200,68; а Apple падна с 63 цента, или 0,4%, затваряйки на $157,65.
 
Докато страхът за финансовата система намалява, инвеститорите отново се притесняват, че добрите новини за икономиката може да са лоши новини за цените на акциите, тъй като това предполага, че Фед може да действа по-агресивно.
 
Същата тема преобладаваше на пазарите през по-голямата част от 2022 г., тъй като растящата инфлация и историческото покачване на доходността на държавните облигации доведоха до спад на S&P с 19% миналата година, посочва WSJ.
 
 
Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации се повиши до 3,566% от 3,527% в понеделник, докато чувствителната към лихвените проценти доходност на 2-годишните книжа завърши на по-високо ниво от 4,06%. Доходността на една облигация се повишава, когато цената ѝ пада.
 
Въпреки стресиращите финансови заглавия този месец, S&P 500 се търгуваше почти стабилно през март, запазвайки едноцифрени печалби от началото на годината. По-високата доходност на краткосрочните съкровищни облигации от тази на дългосрочните обаче е класически знак за предстояща рецесия, припомня Кристи Акулиан, старши инвестиционен стратег в iShares на BlackRock.
 
„Смятаме, че пазарът на облигации и фондовият пазар дават много различни сигнали и ако трябва да изберем един, бихме застанали на страната на пазара на облигации точно сега“, казва Акулиан. Нейният екип препоръчва предпазлива позиция към технологичните акции и други нестабилни инвестиции.
 
 
Много трейдъри прогнозират, че Фед няма да повиши отново лихвените проценти на следващото си заседание, насрочено за първата седмица на май. Като се има предвид, че инфлацията остава доста над целта на Фед обаче, това предположение може да се окаже погрешно.
 
Паричната политика може да стане по-строга през идните месеци, дори ако Фед не повиши повече лихвите, пише икономистът на Strategas Доналд Рисмилър в бележка до клиентите. Това е така, защото с падането на инфлацията реалните лихвени проценти – или общият лихвен процент минус инфлацията – ще се покачат. Промяна, която вероятно ще намали инвестициите в цялата икономика.
 
 
Въпреки по-стабилното начало на седмицата за регионалните банки, техните акции бяха изправени пред по-голям натиск във вторник. Майкъл Бар, заместник-председателят на Фед по надзора, каза пред законодателите, че Фед може да предприеме по-строги правила за банките в ролята си на финансов регулатор.
 
Индексът на регионалните банки KBW завърши надолу, обръщайки печалбите от по-ранните часове на деня.
 
По отношение на корпоративните новини, производителят на подправки McCormick се покачи със $7,12, или 9,6%, до $81,18, след като компанията отчете по-силни от очакваното продажби и печалби за първото тримесечие. Листнатите в САЩ депозитарни разписки за Alibaba скочиха с $12,28, или с 14%, до $98,40, след като разрастващият се китайски технологичен конгломерат разкри плановете си да се раздели на шест независимо управлявани компании.
 
На стоковите пазари суровият петрол Brent се повиши с 53 цента, или 0,7%, до 78,65 долара за барел. Цените на петрола все още падат с около 8,5% от началото на годината.
 
В Европа индексът Stoxx Europe 600 завърши деня със спад от 0,1%. 
 
Борсовият индекс Hang Seng в Хонконг се покачи с 1,1%. Японският Nikkei 225 се покачи с 0,2%, а китайският Shanghai Composite се понижи с 0,2%.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg