„От 2005 г. насам натрупаната лихва по депозити е 42.5%. В същото време инфлация в България за периода е 49%“, посочи Александър Николов, заместник-председател на съвета на директорите на Карол Капитал Мениджмънт, който бе модератор на панела „Взаимни фондове“ на форума „Шумът на парите 2012“, организиран от Profit.bg и Evento.bg.

Това е причината, поради която стандартът на живот спада с течение на възрастта у нас въпреки високите лихви на банките.

По света има листнати над 80 000 акции, като един фонд не е ограничен да инвестира на един пазар.

Важното е обаче как да достигнем до широката публика, отбеляза Николов.

Необходим е по-скоро маркетинг, който обучава хората, а не толкова насочен към продуктите, които предлагаме, допълни той.

Относно прозрачността при договорните фондове Александър Николов отбеляза, че инвеститорът знае във всеки един момент какъв е портфейлът му и каква е доходността му.

Участниците в панела посочиха като един от основните плюсове на индустрията именно прозрачността, при която оперират взаимните фондове.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.