Новата година за депутатите започне днес с нова система за гласуване. Още в първия си работен ден те ще трябва да дадат пръстови отпечатъци - така след години усилия на няколко парламентарни председатели ще бъде сложен край на гласуването с чужди карти, предаде БНТ.

Идеята за пръстовите отпечатъци възникна първо при Огнян Герджиков, но беше изоставена. Както и последвалата я още по-екстравагантна - гласът да се отчита само при седящ зад банката депутат. А сензорите под седалките да са така настроени, че да не позволяват използването на чанти за заблуда.

Чак в този парламент заработи купената преди три години от предишния нова система за достъп. Тя трябваше поне частично да реши проблема. Гласуването с чужди карти продължи.

И наред с многото други промени в Наказателния кодекс мнозинството прие на първо четене идеята на Яне Янев - 3 години затвор за гласуващите с картите и на колеги. Текстът в крайна сметка ще отпадне, увериха от ГЕРБ. За такива нарушения депутати няма да влизат в затвора. Но от тази седмица ще им взимат отпечатъци - за новата система за гласуване.

В Италия преди около година въведоха същите мерки.

Източник: Utre.bg