2009 година ще завърши с малък дефицит до 500 млн. лева с промяната в Закона за бюджета, която днес ще влезе в парламента. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерски съвет.

Правителството ще подпомогне хората и българския бизнес предпразнично, заяви Дянков. България обаче ще бъде с най-малък дефицит в Европейския съюз - 0.756% от БВП.

„Декларираме решимостта за влизане в IRM II и Еврозоната", категоричен е вицепремиерът. За месец ноември бюджетът е с малък излишък - 48 млн. лева. Отличен излишък по време на криза, смята Дянков. Той прогнозира подобен излишък и за месец декември. Вицепремиерът отчете, че и приходите и от Митниците и от НАП са по-високи от предишните месеци.

Дянков посочи, че се очаква спадът на БВП да стане 4.9%, припомняйки, че първата прогноза беше за спад от 6.3%. Това означава според него, че България ще произведе 1,2 млрд. повече. По думите му, стабилната фискална политика означава стабилност и на валутния борд. Дянков каза, че винаги има шанс пенсионерите да получат бонуси по празниците. Той е изпратил запитване до всички министерства какви празнични бонуси и премии са планирали. Двамата с премиера Борисов ще решат как ще се раздават те и дали част от тях да не отидат към социално „най-слабите" включително пенсионерите.

Вицепремиерът категорично опроверга твърдението, че е направил „устно" разпореждане да се задържа ДДС. „Няма разпореждане да се задържа ДДС - това не може да е част от една сериозна фискална политика. Докато аз съм финансов министър няма и да има", заяви той. „Предпразничната" помощ за бизнеса и социално-слабите ще ще се разпоредели по схемата: 88 млн. лв за селско стопанство; заплащане на договори в инфраструктурата - около 100-120 млн. лв, 50 млн. лв - изчистване на неплатени данъци и ДДС на фирми, а останалите пари са предназначени за социални помощи и здравеопазване. „Държавата не е във фалит", подчерта Дянков.

Източник: БГНЕС