Проверките в България, направени от европейската Сметна палата, която след това предава случаите за злоупотреби на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) се обсъжда на закритото заседание между Комисията за външна политика и Комисията по бюджет и финанси, обяви председателят на външната комисия Димитър Чукарски от РЗС.

Според Чукарски в предоговарянето на бюджета на ЕС има опасност средствата, които България не е усвоила да бъдат насочени към страни-отличници в усвояването на еврофондове. Приоритет в работата на външната комисия остава стратегията за национална сигурност, по която досега са изслушани двама министри - министърът на отбраната и външният министър. Засега има консенсус между партиите по приемането на стратегическия документ.

Според Чукарски остава под въпрос как ще бъдат разпределени разходите по дооборудването на военната техника, която според него е музеен експонат към момента, изисква нови инвестиции, за да заработи. Сред приоритетите на комисията е и присъединяването на България към Шенген.

Източник: БГНЕС