В момент на криза задълбочените експертни коментари и дебати са изключително полезни не само за самия сектор, но и за потребителите. Като модератор на панел Банки на „Шумът на парите" бих се радвал да предизвикам присъстващите водещи банкери да дадат отговор на основния въпрос - време за спестявания или време за инвестиции е сегашният момент.

Макар че имаме кратка, на фона на световната практика в свободното движение на капитали, всички ние вече знаем, че говорим ли за пари, говорим и за банки.

В много добри и кризисни за страната моменти, банките са играли ключова роля и ще се радваме да дефинираме тяхната в сегашния момент. Работя активно с банковата система повече от шест години и знам, че темата за парите ни винаги е най-обсъжданата.

Къде спестяванията ни са най-сигурни - в депозит, в банков трезор или в кутия за обувки на най-горния рафт в гардероба? А как могат да ни донесат най-висока доходност в момента? На къде ще се движат лихвите по депозитите? Колко сигурни можем да бъдем, че няма да загубим парите си?

Трябват ни пари - сега ли е моментът за кредит? Добре ли е да купим имот с кредит сега? Високи ли са лихвите и ще загубим ли пари ако изтеглим кредит в момента? Ще паднат ли цените на имотите още? Какви са рисковете за теглещите кредит в момента и как да ги избегнат? Нови кредитни продукти - какво се предлага и какво да очакваме? Какво ни дадоха в повече промените в Закона за потребителския кредит? Това ще са само част от въпросите, които ще дискутираме по време на панела, сподели Тошев.

Ще засегнем също така и бизнес кредитите - как банките ще подкрепят българския бизнес? Какви кредити за бизнеса се предлагат в момента? Има ли сектори от бизнеса, които не биха кредитирали? Може ли строителният сектор отново да разчита на кредити за развитието на нови проекти или довършване на съществуващи?

Ще попитаме банкерите дали ще продължи ръста на лошите кредити? Какви най-често са причините един кредит да стане лош? Какви са вариантите за излизане от ситуацията? Можем ли да си купим евтин имот от банка? Каква е ролята на Централния кредитен регистър? Кои са най-важните уроци, които трябва да запомним от тази криза?

Какво е мнението на банкерите - време ли е да погледнем към взаимните фондове? Каква е разликата между срочния депозит и ниско рисков взаимен фонд?

Основната ми цел е дискусията да бъде толкова активна, че определеното време да не е достатъчно за въпросите. Добрите отговори очаквам не само от участниците в панела, но и от гостите на събитието.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА ФОРУМА

Станете наш почитател във Facebook