Световната търкачка Google отбелязва днес рождението на д-р Стамен Григоров.

Българският микробиолог и лекар е първият учен в света, описал бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко.

Бактерията, която се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, се среща свободно в природата у нас.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко.

Първоначално нарича млечнокиселата пръчица Бацил А. По-късно микроорганизмът е наречен лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.

Благодарение на бактерията, киселото мляко е естествен пробиотик, който има благотворно влияние върху човешкия организъм.

Днес в центъра на родното село на доктор Григоров у нас - Студен извор, е създаден Музей на киселото мляко. Родната му къща се намира в началото на селото в близост до музея.