А. Георгиев: Предстоят динамични години с интересни възможности

10842
А. Георгиев: Предстоят динамични години с интересни възможности

В сектора на земеделието в България, както и в недвижимите имоти, технологиите навлизат все повече, но имаме още много жито да посеем и хляб да изядем, докато реално се възползваме от тези технологии.

Това заяви Анатоли Георгиев, изпълнителен директор на Агрион Инвест, по време на панел „Имоти“ на деветото издание на финансовия и икономически форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

В сектора има два основни проблема, които, ако не се решат, никаква технология не може да ни помогне. Първият това е комасацията. Ние сме страната в ЕС с най-голяма разпокъсаност - средно 6 декара на имот. Вследствие на тази разпокъсаност и липса на окрупняване, е невъзможно да се предприемат каквито и да било стратегии, като хидромелиорация, което пък е ключово за по-високите добиви, добави Георгиев.

В края на 80-те години в България поливните площи са били 12 млн. декара, а в момента са 1 млн. Това са две ключови неща, при които - без активната намеса на държавата, реално е абсурдно да говорим за каквито и да било технологии, посочи Георгиев.


В сектора на земеделската земя, освен липсата на ясна стратегия по двата основни проблема окрупняване и напояване, има и други неясни положения. От една страна, има доста неща, които да се променят в закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Освен това, министър Караниколов заяви, че предстоят законодателни промени относно покупката на земя от чужденци.

В Българската асоциация на собствениците на земеделски земи останахме учудени, защото това не е обсъждано с експертите в тази област, заяви Анатоли Георгиев.

Според конституцията, нашата земя е със специален статут на национално богатство. Темата е много чувствителна, до 2014 г. имаше мораториум. През 2015 г. също се направиха промени, които дават възможност на чужденци с уседналост минимум 5 г. да придобиват земя.

Има много въпроси, като например коя земя ще се продава (от държавния поземлен фонд или общинската), по какъв начин ще се продава, ще има ли равнопоставеност между чуждите и българските граждани.

След 2020 г. влиза новата обща селскостопанска политика, като според новите насоки на Европейската комисия, се очакват доста промени в бюджетната рамка. Предвид брекзит, вероятно е бъдат намалени или по-скоро преразпределени някои субсидии.

Предстоят динамични години с интересни възможности, каза още Георгиев.

Има доста неясноти, които трябва да се изяснят и от една страна - има риск, от друга пък се разкриват възможности. Тук идеята е как ние в България да прекроим новата селскостопанска политика от ЕС, така че да се възползваме по най-добрия начин от нея, изхождайки от нашите си проблеми, започвайки с хидромелиорация и окрупняването.

Без това нещо всичко друго е безсмислено, завърши Георгиев.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Олег
# 0
06:12 | 12 December 2018
Перезвоните пожалуйста по телефону 8 (495) 374-69-05 , Олег.
Виктор
# 1
12:10 | 26 October 2018
Перезвоните мне пожалуйста 8(495) 230-10-78 Виктор
Олег
# 2
05:10 | 3 October 2018
Перезвоните мне пожалуйста 8(495)646-70-38 Олег
Евгения
# 3
08:09 | 26 September 2018
Перезвоните пожалуйста по номеру +7 (495) 646-70-38 Евгения Чокина
Евгения
# 4
14:09 | 24 September 2018
Перезвоните позжалуста по номеру 8(951)689-49-50 Евгения Чокина
Jamesanito
# 5
06:06 | 2 June 2018
Xcdgfegefefe
Jamesanito
# 6
03:06 | 1 June 2018
Xcdgfegefefe
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg