"Имотният балон" в балтийските страни на път да се спука

1598

След близо пет години на силен ръст, цените на недвижимите имоти в прибалтийските страни регистрират спад на фона на кризата усещана на световните финансови пазари.

И докато някои от местните специалисти определят понижението, като корекция, други са на мнение, че това е началото на продължителен спад.

На фона на бума на цените на недвижимите имоти в световен аспект през последните години, изненадващото за прибалтийските държави, бе не толкова поскъпването в цените на имотите, а темпа с който то се осъществяваше.

Цените на недвижимите имоти в отнисително малките страни Литва, Латвия и Естония, бяха най-нарастващите в световен мащаб, като от 2002 година насам те са отбелязали повишение от пет пъти.

В същото време бързоразвиващите се икономики притежават всички признаци за "прегряване", което може да окаже и силен негативен ефект върху недвижимите имоти, чието поскъпването до голяма степен стоеше в основата на ръста на икономиките им.

Лесния достъп до кредити се сочи като друга основна причина за балонизираните цени на имоти в едни от най-бедните страни членки на ЕС.

Със затягането на кредитните условия на фона на глобалната криза, обаче се очаква балона да "изпихне", като най-негативно настроените анализатори дори очакват да станем свидетели на неговото "пукане".

Голяма част от спекулативните капитали се насочват от балтийските страни към България и Румъния, коментира Питър Морис, управляващ директор на агенцията за недвижимите имоти Oberhaus, която е една от най-големите опериращи на пазарите в балтийския регион.

Според него средната цена на квадратен метър за апартамент в центъра на столица на балтийска държава се е повишила с 500% от 500 евро през 2002-2003 година до 2-3 000 евро към момента, в зависимост от местонахождението и качеството на сградата.

Така например, двустаен апартаманет в Рига от 50 кв. м. чиста площ, преди пет години е можело да бъде купен за 25 000 евро, а сега за същия се иска 150 000 евро.

От началото на годината обаче, се наблюдава значително забавяне в темпа на повишение на цените в посочените три страни, след което към момента те са съразмерими с тези в значително по-богатите скандинавски държави.

Според агенции за недвижими имоти цените в Латвия към момента са с 8% по-ниски от началото на годината, като спада им е стартирал през май. На годишна база обаче, те все още са с 30% по-високи.

В Естония цените на недвижимите имоти са се понижили с между 5 и 10% от началото на годината.

Друга причина за понижението в цените са повишените в страните лихви както и това, че покачването им е направило жилищата почти недостъпни за гражданите им.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg