Инвестициите в недвижими собственост в ЦИЕ с ръст от 48% за 2006 г. до рекорд

1079
Инвестициите в недвижими собственост в ЦИЕ с ръст от 48% за 2006 г. до рекорд

Инвестициите в недвижима собственост в страните от Централна и Източна Европа през изминалата година са се повишили с 48% на годишна база до рекордната стойност от 11.1 млрд. евро, посочиха данни на имотната агенция DTZ.

От 1999 година насам транзакциите в сектора на недвижимите имоти в региона са възлезли на 27.3 млрд. евро, водени от засиления интерес на чуждестранните инвеститори към сектора на търговската недвижима собственост.

Три са били водещите пазари, на където са се насочили инвестициите в недвижими имоти в региона и това са били тези в Полша, Чехия и Унгария, като интересът към пазара на имоти на тези страни се е повишил след присъединяването им към ЕС, сочат още данните.

До голяма степен повишението на инвестициите до нова рекордна стойност се е предопределило от значителното набиране на средства от австрийски компании за инвестиции в недвижими имоти.

Като тенденция се очертава понижението на доходността от инвестициите в офис-площи от високия клас, което особено ясно се наблюдава в столицата на Румъния - Букурещ, както и в тази на Русия - Москва.

Доходността във Варшава, Прага и Будапеща е в диапазона между 5.5 и 6.25% на годишна база, сочи още проучването.

Русия се очертава да се наложи като най-нагорещеното място за инвестиции в недвижими имоти за периода между 2007 и 2009 година в резултат на засиления международен интерес.

На пазарите на страните от ЦИЕ от 99 година насам основната част от сделките - 45% са включвали транзакции с офиси, 37% са били с недвижими имоти от търговски тип, 7% свързани със складове и 9% със смесено предназначение.

Като друга тенденция от имотната агенция очертават нарастване на рисковите инвестиции в региона в търсене от инвеститорите на по-висока доходност.

Полша е била страната с най-голям обем на сделките, свързани с недвижими имоти през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg