Ръстът на лихвите в еврозоната не засегна сериозно недвижимите имоти в Европа

406
Ръстът на лихвите в еврозоната не засегна сериозно недвижимите имоти в Европа

Въпреки повишението на лихвите в еврозоната и ръстът на предлагането на недвижими имоти, специалистите продължават да очакват нарастване на цените не недвижимата собственост в европейските страни, сочи доклад на компанията RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors).

Като положителен знак се възприема, че европейските пазари на недвижими имоти не са последвали тези в САЩ, които регистрираха значително забавяне и понижение в цените, на фона на ръста на краткосрочни лихви в страната.

Европейската централна банка повиши равнището на лихвите в еврозаоната с 1.5 процентни пункта за периода 2005-2006 година, но това не успя да доведе до значително забавяне на темпа на поскъпване на цените на недвижимата собственост в осем от 12-те страни членки на еврозоната.

И макар, че ръстът през 2006 година в цените на имотите не успя да достигне постигнатия през 2005 година, той все още е бил двуцифрен в повечето от членките на еврозоната.

Сред най-големите четири европейски държави, повишението в цените на недвижимите имоти през изминалата година е превишило това от 2005 година единствено във Великобритания. Там цените на недвижимите имоти са поскъпнали средно с 10%.

В Германия инфлацията при недвижимата собственост през изминалата година се е запазила на нивото си от 2005 година, а леко понижение е регистрирала тя във Франция до 7%, в сравнение с 11% през 2005 година.

Скандинавските страни отново показаха забележителното си представяне, като недвижимата собственост е продължила да поскъпва при значителни темпове, като най-високите са били наблюдавани в Дания с близо 22%, Норвегия и Швеция съответно с 17 и 11%.

Сред страните от Централна и Източна Европа ясно се наблюдава тенденция на забавяне на ръста на поскъпване на имотите през изминалата година, на фона на значителното поскъпване през 2005 година. Дори и на фона на забавянето обаче, страните от региона са предлагали значителна възвръщаемост на инвестициите в недвижима собственост.

Единствено в Полша, Унгария, Чехия и Литва ръстът на цените на недвижимите имоти през 2006 година е превишил този от 2005 година. В Полша през изминалата година ръстът възлезе на над 30% в сравнение с 28% година по-рано.

Най-значително забавяне на ръста в цените на недвижимата собственост през изминалата година се е наблюдавала в Естония, като на фона на рекордното поскъпване на недвижимите имоти там в размер на 55% през 2005 година, през изминалата ръстът възлезе на малко под 20%.

След като цените на недвижимите имоти в България отбелязаха повишение от над 35% през 2005 година, за изминалата ръстът се е забавил до около 20%, сочат още изнесените от RICS данни.

Сравнение на ръста на цените в недвижимите имоти в страните от ЦИЕ е представено в следната таблица:

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg