Ръстът в цените на недвижимите имоти в Европа се забавя

860
Ръстът в цените на недвижимите имоти в Европа се забавя

Ръстът на цените на недвижимите имоти в Европа се е забавил през второто тримесечие на годината, до голяма степен в резултат на повишението на лихвите в еврозоната, сочи изследване на компанията Global Property Guide.

През юни тази година европейската централна банка повиши нивото на краткосрочните лихви до 4% на годишна база, или най-високото им ниво от шест години насам.

Силно забавяне е отбелязал ръстът на цените в Ирландия, повишили се през второто тримесечие на годината с едва 0.89% на годишна база, в сравнение с 15.15% година по-рано.

На месечна база цените на недвижимите имоти в страната са се понижавали от месец март насам, според статистическите данни.

Испания е била друга европейска страна със значително забавяне на темпа на повишение. През второто тримесечие недвижимите имоти са поскъпнали с едва 5.8% на годишна база, на фона на пика им от 17% през 2003 година.

Други страни, изпитващи остро забавяне на ръста на цените са Швеция, Финландия, Италия и Швейцария.

Двуцифрен е бил ръстът на цените на недвижимите имоти в страни като Великобритания и Норвегия, като в последната повишението е било в размер на 14.2% на годишна база през второто тримесечие.

Цените на недвижимите имоти у нас са поскъпнали със значителните 27.07% на годишна база през второто тримесечие, поставяйки ни на второ място в класацията по ръст на цените след Латвия.

Въпреки че прибалтийските държави са сред водещите по повишение на цените през второто тримесечие на годишна база, при тях се наблюдава значително забавяне в ръста.

Страните от Азия запазват ускорения си ръст, като през второто тримесечие в Сингапур цените са се повишили с 21.05% на годишна база. Във Филипините повишението е възлязло на 14.29%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...