Ръстът в цените на недвижимите имоти в Европа се забавя

842
Ръстът в цените на недвижимите имоти в Европа се забавя

Ръстът на цените на недвижимите имоти в Европа се е забавил през второто тримесечие на годината, до голяма степен в резултат на повишението на лихвите в еврозоната, сочи изследване на компанията Global Property Guide.

През юни тази година европейската централна банка повиши нивото на краткосрочните лихви до 4% на годишна база, или най-високото им ниво от шест години насам.

Силно забавяне е отбелязал ръстът на цените в Ирландия, повишили се през второто тримесечие на годината с едва 0.89% на годишна база, в сравнение с 15.15% година по-рано.

На месечна база цените на недвижимите имоти в страната са се понижавали от месец март насам, според статистическите данни.

Испания е била друга европейска страна със значително забавяне на темпа на повишение. През второто тримесечие недвижимите имоти са поскъпнали с едва 5.8% на годишна база, на фона на пика им от 17% през 2003 година.

Други страни, изпитващи остро забавяне на ръста на цените са Швеция, Финландия, Италия и Швейцария.

Двуцифрен е бил ръстът на цените на недвижимите имоти в страни като Великобритания и Норвегия, като в последната повишението е било в размер на 14.2% на годишна база през второто тримесечие.

Цените на недвижимите имоти у нас са поскъпнали със значителните 27.07% на годишна база през второто тримесечие, поставяйки ни на второ място в класацията по ръст на цените след Латвия.

Въпреки че прибалтийските държави са сред водещите по повишение на цените през второто тримесечие на годишна база, при тях се наблюдава значително забавяне в ръста.

Страните от Азия запазват ускорения си ръст, като през второто тримесечие в Сингапур цените са се повишили с 21.05% на годишна база. Във Филипините повишението е възлязло на 14.29%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg