В кои софийски квартали инвеститорите загубиха най-малко от 2008 до 2011 г.?

3268
В кои софийски квартали инвеститорите загубиха най-малко от 2008 до 2011 г.?

Много е възможно да сте си купили имот именно в годината, когато цените регистрираха своя пик, предвид на най-големия брой сделки през тази година.

Годината е 2008-а, а цените достигнаха своите върхови стойности, като най-високите в абсолютна стойност бяха регистрирани в Центъра при нива от 1 628 евро за кв. м.

От тогава насам започна силно понижение в цените на имотите, до голяма степен следствие на балонизирането на последните и началото на световната рецесия, която засегна и страната ни.


Изминалата година мина под знака на дълговата криза, която се очаква да доминира и през настоящата.

По отношение на цените на имотите, кризата се изрази в това, че в нито един софийски квартал не бяха отчетени цени над 1 000 евро за квадратен метър, съгласно статистиката на Адрес Недвижими имоти.

Най-висока в абсолютно изражение през изминалата година са били цените на имотите в Централните квартали при нива от 942 евро за кв. м.

Тези квартали обаче, далеч не са били най-добрият избор за инвеститорите през 2008 година, ако имаха достъп до данните за средните цени през 2011 година, предвид на понижението им с 42.14%.

Най-малки загуби от тази гледна точка са регистрирали инвестиралите в имот в Студентски град, където цените са загубили едва 27.22% от пика им през 2008 година.

Съседният квартал Витоша е бил втори в тази класация със загуба за инвеститорите от 28.2%.

Най-голяма част от инвестицията си са загубили хората предпочели да закупят имот в Овча Купел, където цените са се понижили с 45.5%, следвани от Люлин с понижения в средните цени от 45.2%.

Спад от над 40% са регистрирали имотите още в Лозенец и Надежда.

Като цяло средното понижение в цените на имотите в представените квартали от пика им през 2008 до изминалата година е в размер на 36.8%.

Добрата новина, (доколкото може да има такава) е за инвестиралите в имоти с цел извличане на доход при отдаването им под наем и тя е, че наемите не са се понижили толкова, колкото цените на имотите от пика им.

Средното понижение на наемите, според данните на агенцията, между 2008 и 2011 година е наполовина по-малко от това при цените на имотите, или 15.1%.

Дори има квартал, в който е наблюдавано увеличаване на наемните нива, става въпрос за Гео Милев, квартал, регистрирал ръст на средния наем от 6.3%.

Най-голямо понижение има в наемните нива в Лозенец – в размер на 29% от 2008 до 2011 година. Той е следван от Овча купел с 27%.

Относително ниско е понижението на наемите в най-добре представящите се по отношение на запазване на цените от пика квартали – Студентски град и Витоша, където понижението на наемите е съответно 13.8 и 12.89%.

По отношение на доходността от наемите, най-висока е била тя през изминалата година в Дружба – при ниво от 8.52%, следвана от Люлин – 8.12. В Студентски град и Витоша доходността е била при ниво от 6.8%.

Най-ниска е била доходността в Лозенец – при ниво от 5.99% през изминалата година.

Българският бизнес

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

каква е причината да се пише за имоти ?
# 0
12:01 | 19 January 2012
ако ще падат - за какво да се пише - ние го знаем , или има нещо друго !?...ако се вади тази тема Пак - най-вероятно има нова причина
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg