Бундесбанк очаква стагнация в Германия и през третото тримесечие

2720
Бундесбанк очаква стагнация в Германия и през третото тримесечие

© Unsplash

Германската икономика вероятно ще продължи да стагнира и през третото тримесечие на 2023 г., съобщава Германската централна банка, цитирана от AFP и БТА.
 
В своя месечен икономически бюлетин Бундесбанк прогнозира, че БВП на страната в периода юли-септември "вероятно ще остане до голяма степен непроменен" в сравнение с предходното тримесечие, а това ще удължи периода на стагнация.
 
Окончателните данни за растежа на икономиката през второто тримесечие ще бъдат публикувани в петък.
 
В началото на 2023 г. Германия преживя две последователни тримесечия на спад с 0,4% и 0,1%.
 
Според Бундесбанк в периода юли-септември промишленото производство остава слабо, тъй като "чуждестранното търсене остава в низходяща тенденция и ограничава износа, който е основният инструмент на растежа".

Същевременно високите разходи за финансиране, дължащи се на агресивното повишаване на лихвите от страна на Европейската централна банка, за да бъде  ограничена инфлацията, ще продължат да дърпат надолу инвестициите и строителството, допълват от институцията.

Да вдигаш или не: Германия поставя ЕЦБ пред сложна дилемаПроблемите в страната спъват растежа в еврозоната като цяло и заплашват да я тласнат към рецесия

В същото време потребителските разходи на домакинствата ще продължат да подкрепят икономиката на фона на стабилния пазар на труда и силния ръст на заплатите, а инфлацията ще продължава да намалява.
 
Именно заради ръста на заплатите, инфлацията в Германия, която спадна до 6,5% през юли, "вероятно ще остане за известно време над 2 процента" въпреки съпътстващия спад на цените на енергията, посочва още Бундесбанк.
 
За цялата 2023 г. основните германски икономически институти очакват спад на икономиката между 0,2 и 0,4%, а МВФ залага на спад от 0,3%.

Отново ръст на лихвите, а после? 5 въпроса на финансовите пазари към ЕЦБ ЕЦБ се очаква да повиши отново лихвените проценти в четвъртък, но последващите ѝ действия не са толкова ясни

Жилищното строителство в Германия продължава да отслабва през юли

Спадът в жилищното строителство в Германия се e влошил през юли, като рекорден брой компании в сектора са съобщили за намаляващи поръчки, сочат данните от най-новото проучване на мюнхенския институт ifo, цитирано от Reuters. 
 
През юли делът на компаниите, изпитващи липса на нови поръчки, е нараснал до 40,3%, спрямо 34,5% през юни т.г. и едва 10,8% през юли 2022 г.
 
"Назрява буря", предупреждава Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в ifo. "След много години на разширяване, сега по-високите лихвени проценти и драстичното покачване на разходите в строителството задушават новите поръчки", казва той. 
 
 
Въпреки че делът на германските строителни компании, които се оплакват от анулирани поръчки, е намалял до 18,9% през юли, това все още е доста над дългосрочната средна стойност от 3,1%.
 
Много компании се справят със ситуацията благодарение на натрупани поръчки, посочват експертите на института, но проучването разкрива, че 10,5% от анкетираните компании сигнализират за финансови затруднения - двойно повече от дела им преди година.
 
Публикувани официални данни миналата седмица показаха 27-процентов спад на разрешителните за строеж на жилища в Германия през първата половина на 2023 г., тъй като разходите се покачват, а Европейската централна банка продължава да повишава лихвените проценти, за да се бори срещу инфлацията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg