Какво се случва, когато спонтанно купите замък на безценица?

3463
Какво се случва, когато спонтанно купите замък на безценица?

© Личен архив на Алина и Том Фанекер

Преди около две години Алина и Том Фанекер си купили във Франция замък от 16 в. Днес двойката активно го рестраврира. 

Колко струва един френски замък и какво може да се направи с такъв имот, разказва семейство Фанекер за изданието РБК Стил.

Преди купуването на замъка Алина и Том не са имали никакво отношение към Франция. Родом Алина е от Русия, а Том – от Холандия. Работейки в петролния отрасъл, те не предполагали, че един ден ще станат собственици на старинен замък в близост до френските Алпи.

Решението ни възникна спонтанно, разказва Алина и допълва: Идеята беше на Том, той от детските си години се увлича по тв предавания за ремонт и строителство. Една от тези програми го вдъхнови да купи и да възстанови замъка. Ние продължаваме да работим по професиите си, живеем в Германия и паралелно се занимаваме с реставрирането на замъка.

Инвестиции

Колко струва замъкът? Размерът на сумата, която Алина и Том са дали, е като за тристаен апартамент в Москва.

Замъците във Франция често се продават на безценица, казва Алина. По думите й регионалните власти нямат средства да ги поддържат, а частните собственици се боят да влагат много пари за реставрация.

Освен това определена категория френски семейства са получили замъци в наследство. Те никога не са се занимавали с възстановителни работи.

Някои от замъците, които видяхме, бяха в ужасно състояние. Други бяха далеч от града, със затруднен достъп до тях, спомня си семейството. Когато за първи път видели Château de la Côte, веднага разбрали – това е замък-мечта. Разположен е близо до Лион, гастрономическата столица на Франция.

Първаночално Алина и Том съставят списък от разходи, за инвестиционни детайли започнали да мислят след покупката.

Срещнахме се с архитект. По неговите изчисления, реставрацията ще глътне 1 млн. евро. Ние не сме готови да дадем толкова пари. А около 60% от парите ще отидат за работна ръка, казват те.

Така Алина и Том откриват местен архиктект, който предлага да се потърси субсидия от страна на държавата. Сега семейството разполага с поетапен бизнес план и се старае да се придържа към него.

Ипотекирали сме замъка за 20 години. Някои банки ни отказваха финансиране, защото не сме граждани на Франция. Мнозина просто не разбират защо го правим, казва семейството.

Замък на местен барон

Замъците във Франция се делят на две групи – едните се отнасят към исторически обекти, а другите са историческа ценност само частично. И едните, и другите може да бъдат лична собственост.

Първият собственик на Château de la Côte бил местен барон. Замъкът е наречен в негова чест.

Той е на 37, обиколил е целия свят и ни препоръчва 12 дестинацииВ списъка на Гарфорс на първо място стои северната ни съседка – Румъния

Винтидж и нови технологии

Обикновено всички, които узнават за покупката ни, с възторг казват: Еха! Замък! Но в реалността нещата не стоят толкова приказно, както във въображението, признава семейството.

В момента замъкът активно се реставрира. Двойката се старае да възстанови имота със собствени сили. Ремонтните дейности са групирани в три етапа. Най-сложният и скъп е инсталирането на водопровод и електричество.

Работим по първия етаж и терасата. Много искаме да реализираме това, което ни е наум. Представете си залез, гостите седят по столовете, пият френско вино и слушат музика..., казват Алина и Том.

Те са открили стари снимки на градината на замъка. Едно време тя е потънала в зеленина и умело обгрижвана.

Двойката ще възстанови също и парадния вход, и ще оборудва конушнята.

Бъдещето на Château de la Côte

Алина и Том планират да направят от замъка бутиков хотел. Цялото пространство ще се отдава под наем за сватби, събития и различни творчески работилници.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg