Knight Frank: Имотите поскъпват средно с 10.3% в световен мащаб през 2021 г

788
Knight Frank: Имотите поскъпват средно с 10.3% в световен мащаб през 2021 г

© unsplash.com

Цените на имотите в световен мащаб нарастват средно с 10.3% през 2021 г., показват данни на Knight Frank.

От консултантската компания очакват по-слаб ръст в цените на имотите през 2022 г. на фона на нарасналите рискове.

Експертите на Knight Frank отчитат разминаване между номиналните и реалните цени през последното тримесечие на 2021 г., като ръстът на реалните цени намалява от 6.2% през третото тримесечие до 4.7% през четвъртото.

Това е първият случай на забавяне на годишния ръст на цените от началото на пандемията. Близо половината от 56-те страни и територии, включени в имотния индекс на Knight Frank, отчитат ръст от над 10% в номинално изражение.

Сред тях са и САЩ, и Великобритания. Жилищата в САЩ са поскъпнали средно с 64 000 долара между четвъртото тримесечие на 2021 г. и края на 2020 г.


Кризата в Украйна ще доведе до по-слаб икономически растеж, което смекчава перспективите по отношение на цените на имотите в международен план, според Knight Frank.

От друга страна, тя може да ограничи темпа и скоростта на повишение на лихвените нива, които някои централни банки подготвяха само преди няколко седмици.

Имотите в София поскъпват по-бързо от тези в Пловдив и ВарнаДанни на Knight Frank сочат, че поскъпването на имотите в България за периода 1 октомври – 30 септември 2021 г. е от 9.1 на сто

Турция заема челното място по ръст на цените на имотите с увеличение от 59% в номинално изражение през 2021 г. Ако бъде отчетена турската инфлация от 36% в края на 2021 г. обаче (54% към края на февруари 2022 г.), Австралия излиза на първо място по ръст на цените на имотите в реално изражение с повишение от 17.5%.

Независимо дали става въпрос за номинален или реален ръст на цените, първите пет държави в класацията са едни и същи, като само разместват местата си. Това са Турция, Нова Зеландия, Чехия, Словакия и Австралия.

Само три от включените в индекса на Knight Frank пазари отчитат спад в цените на имотите през 2021 г. в номинално изражение и това са Малайзия, Малта и Мароко.

България се нарежда на 32-о място по ръст на цените на имотите с поскъпване от 8.7%. В реално изражение повишението е от 3.7%.

Челната десетка по ръст на цените се допълва от Нидерландия (20.3%), САЩ (18.8%), Южна Корея (18.4%), остров Джърси (18.4%) и Естония (17.3%)

Десетте пазара, които отчитат най-голям ръст в цените на имотите от началото на пандемията, са до голяма степен развити пазари, на които правителствата се намесиха в подкрепа на икономиката, а в някои случаи и на имотния пазар посредством кредитни ваканции или програми за субсидиране.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg