Най-достъпните и най-недостъпни имотни пазари

2899
Най-достъпните и най-недостъпни имотни пазари

© Pixabay

В момента е по-скъпо от когато и да било човек да се включи на имотния пазар и да се сдобие със собствено жилище, но каква е достъпността на имотите в различните държави по света?

Например, ако някой в САЩ заработва средна заплата, то той или тя биха могли да си позволят имот с площ от около 62 кв. м, докато средностатистическият британец ще може да си позволи жилище с площ от близо 20 кв. м, което е с 68% по-малко.

За да демонстрират достъпността на жилищните имоти по света, от Homes.com са изготвили класация въз основа на цените на кв. фут (1 кв. фут = 0.0929 кв. м) във всичките 36 страни, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съпоставени с със средния доход на домакинствата, използвайки мултипликатор на заплатите от 3 като индикатор за достъпност.


Когато става въпрос за страната, в която човек може да се сдобие с най-голямо жилище според доходите, които има, това е Турция. Местните граждани могат да си позволят жилище с площ от 69 кв. м, ако заработват средния доход за домакинствата в размер на 17 067 долара.

САЩ не изостава с много и заема второто място, като доходи в размер на 44 049 долара осигуряват на американците дом с площ от 62 кв. м. Челната тройка по достъпност на жилищата се оформя от Мексико с 43 кв. м. при средни доходи от 13 891 долара.

След това се нареждат Русия и Словакия с 38 кв. м (16 657 долара доходи) и 32.5 кв. м (20 265 долара), респективно.

Най-големите имотни балони в светаЖилищните имоти в Хонконг са най-надценени, а там рискът от срив в цените е най-голям, според нов доклад, разглеждащ 20 големи града по света


В другия край на класацията се намира Южна Корея, която има най-недостъпния имотен пазар (в тази държава е най-трудно човек да си купи имот, ако изкарва средни за страната доходи).

В Южна Корея домакинствата със средни доходи, които са в размер на 21 723 долара за страната, могат да си позволят дом с площ от едва 7.8 кв. м.

Швейцария е вторият най-недостъпен пазар за хората със средностатистически доходи. Там с доход от 36 378 долара човек може да си позволи 10 кв. м жилище.

Челната тройка на най-недостъпните имотни пазари се оформя от Израел, където средните доходи от 24 063 долара стигат за близо 12 кв. м. Челната петица на най-недостъпните пазари се допълва от Япония (14.6 кв. м при доходи от 28 641 долара) и Люксембург (14.9 кв. м при средни доходи от 41 317 долара).

Когато се сравнят размерите на жилищата, които хората със средностатистическо заплащане могат да си позволят на най-достъпния пазар (Турция) и най-недостъпния (Южна Корея), разликата в размерите на имота е 61 кв. м, а разликата в цената е 9 677 долара на кв. м.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg