Най-достъпните и най-недостъпни имотни пазари

2410
Най-достъпните и най-недостъпни имотни пазари

© Pixabay

В момента е по-скъпо от когато и да било човек да се включи на имотния пазар и да се сдобие със собствено жилище, но каква е достъпността на имотите в различните държави по света?

Например, ако някой в САЩ заработва средна заплата, то той или тя биха могли да си позволят имот с площ от около 62 кв. м, докато средностатистическият британец ще може да си позволи жилище с площ от близо 20 кв. м, което е с 68% по-малко.

За да демонстрират достъпността на жилищните имоти по света, от Homes.com са изготвили класация въз основа на цените на кв. фут (1 кв. фут = 0.0929 кв. м) във всичките 36 страни, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съпоставени с със средния доход на домакинствата, използвайки мултипликатор на заплатите от 3 като индикатор за достъпност.

Когато става въпрос за страната, в която човек може да се сдобие с най-голямо жилище според доходите, които има, това е Турция. Местните граждани могат да си позволят жилище с площ от 69 кв. м, ако заработват средния доход за домакинствата в размер на 17 067 долара.

САЩ не изостава с много и заема второто място, като доходи в размер на 44 049 долара осигуряват на американците дом с площ от 62 кв. м. Челната тройка по достъпност на жилищата се оформя от Мексико с 43 кв. м. при средни доходи от 13 891 долара.

След това се нареждат Русия и Словакия с 38 кв. м (16 657 долара доходи) и 32.5 кв. м (20 265 долара), респективно.

Най-големите имотни балони в светаЖилищните имоти в Хонконг са най-надценени, а там рискът от срив в цените е най-голям, според нов доклад, разглеждащ 20 големи града по света


В другия край на класацията се намира Южна Корея, която има най-недостъпния имотен пазар (в тази държава е най-трудно човек да си купи имот, ако изкарва средни за страната доходи).

В Южна Корея домакинствата със средни доходи, които са в размер на 21 723 долара за страната, могат да си позволят дом с площ от едва 7.8 кв. м.

Швейцария е вторият най-недостъпен пазар за хората със средностатистически доходи. Там с доход от 36 378 долара човек може да си позволи 10 кв. м жилище.

Челната тройка на най-недостъпните имотни пазари се оформя от Израел, където средните доходи от 24 063 долара стигат за близо 12 кв. м. Челната петица на най-недостъпните пазари се допълва от Япония (14.6 кв. м при доходи от 28 641 долара) и Люксембург (14.9 кв. м при средни доходи от 41 317 долара).

Когато се сравнят размерите на жилищата, които хората със средностатистическо заплащане могат да си позволят на най-достъпния пазар (Турция) и най-недостъпния (Южна Корея), разликата в размерите на имота е 61 кв. м, а разликата в цената е 9 677 долара на кв. м.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас