През 2008 г. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е проверила 11 669 строежи и обекти и е съставила 2 523 констативни актове за установени нарушения по ЗУТ , показва годишният й доклад. Най-много нарушения са регистрирани в София- 4 800, и Бургас-874, а най-малко в Сливен-42.

4 792 сгради са получили разрешение за експлоатация. Сред въведените в експлоатация обекти 680 са София, 424 във Варна, на трето място се нарежда Бургас с 370 разрешителни. Най-малък е броят им в Перник-21.

460 незаконни строежи са били премахнати. Издадени са още 1 261 заповеди за премахване на незаконни строежи и части от тях.

По-голямата част от премахнатите незаконни строежи са жилищни проекти, гаражи, заведения и незаконни пристройки, но можем да видим също и една офис-сграда в Аксаково и открит паркинг в Дупница.

Голям брой въведени в експлоатация строежи са с широко обществено значение, строежи от туристическия отрасъл, хидротехнически обекти, инфраструктурни и др. обекти, отчита ДНСК.

Извършена е газификация на редица градове, сред които София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе, реализирани са транспортни проекти, изграждане на пречиствателни станции, депо за твърди битови, промишлени и опасни отпадъци от дейността на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД", укрепване на брегове и свлачища, промишлени сгради.

10 са големите проекти на търговски вериги, завършени през годината.

Реализирани са и редица проекти за хотели по Черноморието и в зимните курорти Банско и Добринище.