Активите на най-голямата австрийска компания за инвестиции в недвижими имоти - Immoeast се повишиха над 10 млрд. долара за пръв път в историята на компанията, достигайки 10.19 млрд. долара.

От планираната инвестиционна програма на стойност 6 млрд. евро за периода 2007-2008 година над половината, или 3.1 млрд. евро, вече са били инвестирани, посочиха още изнесени от компанията данни.

В сравнение с първото тримесечие на миналата година, към края на сравнимия период през тази активите на компанията са се повишили със значителните 256.6%, в резултат на повишението на стойността на портфейла от имоти.

Към края на юли тази година Immoeast е имал общо 426 имота в портфейла си, в сравнение с 146 към края на същия период миналата година. Това е повишение от 132.3%.

Преориентиране е направено и по отношение на дестинациите, в които е инвестирано, като се наблюдава преместване на фокуса на инвестиции от страните от Централна и Източна Европа към Югоизточна Европа.

Тежестта на портфейла, насочен към страните от ЦИЕ, се е понижила до 49%, като в същото време тези, насочени към търговски недвижими имоти, са се повишили до 29.4% от портфейла, в сравнение с 19.5% към края на юли миналата година.

Около две трети от инвестициите, извършени за периода, са били насочени към нови проекти в развиващите се страни от ЮИЕ.