За голям интерес на гърци за покупки на имоти в Берлин съобщава германският радиотелевизионен канал АRD в репортаж, цитиран от гръцкия в. "Вима"."Атина купува Берлин", това е заглавието на новинарска емисия на същия държавен канал.

Търсейки гръцки пари, не е нужно да се ходи много далеч, а в Берлин, където гръцката треска се покачва, германските брокери танцуват сиртаки, италиански инвеститор продава имоти за милиони на италианци и гърци от началото на кризата, се казва в репортажа.

В материала се цитира германска брокерка, която потвърждава, че има увеличено търсене на недвижими имоти от страна на гърци и че в началото на ноември тя очаква 10-15 гръцки клиенти, които проявявали голям интерес за покупки на недвижимости.

Не съм доволен от ситуацията в Гърция...преди всичко държавата вече не плаща. За това виждам шанс в чужбина и най-вече в Германия, за да инвестирам, казал гръцки инженер с малка фирма, който изразил тревогата си от това, че кризата застрашавала спестяванията му в гръцките банки.

През последната година 1500 гръцки компании са прехвърлили производството си в съседни страни, сочи проучване на Националната конфедерация на гръцките търговци, оповестено миналия месец.

И докато богатите гърци купуват имоти извън страната, то чужди купувачи пък поглеждат към гръцките имоти.

Българи с възможности са пред сключване на договори с гръцки хотелиери за изкупуване на техните имоти, съобщи наскоро столичен ежедневник. Богатите българи все още обаче избягват да пазаруват недвижимости в Гърция въпреки спада на цените там и по-често се насочват към покупка на имоти в едни от най-скъпите европейски столици като Виена и Лондон.По-сериозни обаче са апетитите към гръцки имоти от страна на руснаци и турци.

Източник: БТА